Sociedad

Es busca vigilant antiocupa

Prosperen a través d'internet persones sense ingressos que es dediquen a viure en pisos que estan buits per evitar ocupacions i que els propietaris puguin vendre'ls bon preu. L'Observatori DESC ho veu com un nou mètode d'especulació immobiliària.

A les webs d'anuncis es poden trobar fàcilment ofertes de persones que a canvi d'allotjament vigilen perquè no hi entrin okupes / Cadena SER

Barcelona

El Pedro (fem servir un pseudònim, no és el seu nom real) viu a l'Hospitalet de l'Infant. Té 56 anys i fa més de 6 anys que està a l'atur. El seu lloguer és de 500 euros mensuals, i diu que no arriba a final de mes. Per trempejar la situació, s'ofereix com a vigilant antiokupa. Així ho explica en un anunci a internet. Assegura que més de 300 persones s'han posat en contacte amb ell: empreses immobiliàries i promotors de finques, xalets i urbanitzacions de tot Catalunya i Espanya. Des del Maresme o l'Àrea Metropolitana fins a Cantabria, Huelva o Almería.

PEDRO, la lluita d'un aturat per tenir un sostre

01:43

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/370RD010000001329392/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Li ofereixen un contracte de lloguer que no cal que pagui, un sou de 700 euros en negre i el pacte que quan venguin el pis, marxarà. A vegades només li demanen que visqui a l'habitatge. En altres casos, la proposta arriba fins al punt d'expulsar les persones que estan ocupant. Ell diu que es veu reflexat en molts okupes, i mai s'ha atrevit a expulsar-los si ja estan vivint en aquella propietat. Altres anuncis els publiquen "matrimonis afectats per la crisi", pensionistes o fins i tot estudiants. Els propietaris surten guanyant perquè, quan un pis està ocupat, el valor de l'immoble cau en picat. I d'aquesta manera, poden esperar i vendre l'habitatge a un preu més alt, evitant també multes del Cens de Pisos Buits de la Generalitat i els ajuntaments.

El col·legi d'Administradors de Finques confirma que l'augment d'okupes a Catalunya preocupa el sector. "Calen polítiques socials, d'habitatge públic, i una legislació més estricta i clara" apunta el gerent del col·legi, Lorenzo Viñas. En casos que els han consultat, ells no recomanen mai contractar vigilants sinó que opten per les portes de ferro, blindades. Tot i això, reconeixen que els propietaris "estan desesperats" i que cadascú aborda el problema "com pot".

Lorenzo Viñas (Col·legi d'Administradors de Finques)

00:17

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/370RD010000001329270/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

L'Observatori DESC fa mesos que alerta d'aquesta situació. Amb un agreujant, hi ha una empresa a Europa que ha legalitzat aquesta situació: Camelot Europe. Treballa a França, Regne Unit, Holanda, o Finàndia. Ofereixen lloguers a preus molt baixos, a canvi que els inquilins marxin quan la propietat ho decideixi. Les condicions són "molt estrictes" explica el sociòleg David Hamou. "No hi poden viure nens, les parelles no poden quedar-se embarassades, no s'hi pot convidar a ningú o s'ha de llençar cada dia la brossa". Hamou explica que aquesta empresa fa revisions constants per vigilar que els inquilins compleixin, i si no és així els expulsen. "Aquí a Espanya s'està fent de manera informal, però en tots els casos són estratègies per especular amb la vivenda en comptes de considerar-la com un dret", assegura Hamou.

"Poner en competición a los pobres entre ellos"

00:15

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/370RD010000001329087/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

De moment Camelot no s'ha instal·lat a Espanya. "Vam considerar venir a Barcelona, però la situació política ens fa fer reconsiderar aquesta inversió" explica Bob de Bilder directiu d'aquesta multinacional a Ser Catalunya. En qualsevol cas, els Mossos d'Esquadra adverteixen que no poden perseguir aquesta juguesca perquè no es comet cap delicte que consti al Codi Penal.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00