Sociedad

Augmenta la colònia empordanesa de xoriguer petit

La població de xoriguer petit -un ocell insectívor que és indicador de bones pràctiques agràries- ha augmentat un 33% l'últim any a l'Alt Empordà. Segons l'últim recompte fet per la Generalitat, ara hi ha 44 parelles i algunes estan instal·lades a la basílica de Castelló d'Empúries.

Una parella de xoriguer petit. / Imatge: Gencat

Girona

L'Alt Empordà és una de les dues úniques zones de Catalunya, juntament amb Lleida on, després d'haver-se extigit (anys 80), els esforços de l'administració i algunes entitats privades han aconseguit mantenir una colònia de xoriguer petit.

Cada any s'alliberen un centenar d'exemplars criats al Centre de Recuperació de Fauna de Torreferrussa amb una tècnica (hacking) que té per objectiu que els polls identifiquin aquell espai com a casa seva i, ja convertits en adults, tornin cada mes de febrer a criar.

A l'Alt Empordà, en un any, s'ha passat de 33 parelles a 44. El 2015 eren 28 però anys enrera n’hi havia hagut una cinquantena. Guillem Mas, de la Fundació Paisatges Vius -una de les entitats que col·labora en la recuperació del xoriguer petit- diu que la seva fluctuació depèn de molts factors, sobretot, del que passa a Àfrica, on marxa cada any.

Guillem Mas, Paisatges Vius

00:32

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000155994/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

5 d'aquestes parelles que ha tornat el febrer estan instal·lades en caixes niu al campanar de la basílica de Castelló d'Empúries i n'hi ha 5 més al Palau dels Comptes.

El bisbat va accedir a la seva colocació ara fa un any (aquesta setmana s’han renovat i se n’han instal·lat 10 de noves) i això ha convertit Castelló d’Empúries en l’única població catalana que té població de xoriguer petit. En localitats com Sevilla o Trujillo, per exemple, ja fa temps que és habitual.

La resta de caixes niu s'instal·len en finques tan públiques com privades que els propietaris cedeixen. Aquestes caixes protegeixen el xoriguer petit dels seus drepedadors durant els gairebé 7 mesos que està aquí.

Ara mateix hi ha colònies de xoriguer a l’Albera, al Cap de Creus (des del 2002) i el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà (des del 2006). Quan s’arribi a una xifra més o menys estable d'un centenar de parelles es considerarà que ja no caldrà fer més alliberaments.

Raül Muxach

Raül Muxach

En Ràdio Girona desde 1998. Redactor de informativos y narrador de partidos de futbol y baloncesto.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00