Últimas noticias Hemeroteca

Dones en mons d'homes

El paper de la dona en sectors tradicionalment molt masculinitzats ha canviat molt els últims anys però encara hi ha molt de camp per córrer. Hem analitzat camps com la sanitat, l'arquitectura, l'advocacia, les enginyeries i el transport.

Medicina

L'abril de 1929, 31 anys després de crear el Col·legi de Metges de Girona, es va col·legiar la primera metgessa (Cecília Marín i Gratacós de Banyoles) i durant els quaranta anys següents només es van col·legiar tres dones més.

El 1996, al col·legi de metges eren dones el 30% i ara ja són més de la meitat: 1.428 de 2.800 col·legiats. Entre les edats més joves les metgesses representen més del 60%.

A l’Hospital Trueta hi treballen el triple de dones que d’homes, el dirigeix una dona, la doctora Glòria Padura, però encara hi ha el triple d’homes que de dones al capdavant de les especialitats: hi ha 24 homes que dirigeixen un servei assistencial i només 7 metgesses.

A l'atenció primària, en canvi, la majoria de direccions les ocupen dones i als dispensaris també hi treballen moltes més metgesses.

Arquitectes i aparelladors

Ara mateix, un de cada 3 arquitectes col·legiats a les comarques de Girona és dona i hi ha 211 col·legiades com a aparelladores, arquitectes tècnics o enginyeres d'edificació, que són més del triple que ara fa 20 anys però que encara representen només el 23% de la professió a Girona.

Enginyeries

Entre els enginyers, les xifres són demolidores. Entre 1900 i 1998, és a dir, gairebé un segle, a Girona es van col·legiar 44 enginyeres. Entre 1999 i ara el nombre de col·legiades és tres vegades superior i ara n'hi ha 79 en actiu que representen, aproximadament el 8'5% de tots els enginyers col·legiats a Girona.

Advocacia

D'advocades n'hi ha moltes més i fa vint anys ja gairebé n'hi havia 300 exercint. Ara passen de 500 i representen el 40% de tots els professionals de l'advocacia. I una de cada 3 de les que exerceixen ja ho feia fa dues dècades.

Transports

En el cas de les conductores d'autobus la progressió és molt important però és que es partia de zero. Segons dades facilitades per Transports Municipals del Gironès, el 1998 no hi havia cap dona portant un autobús a Girona. Ara són 13 d'un total de 90; és a dir, el 15%.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?