Sociedad

Cau a la meitat el número de dones inscrites a Ciències d´Activitat física i Esport

La situació és desoladora pel que fa al futur de dones gestores, directives i entrenadores

La seu de l'INEFC / Wikipedia Commons

Barcelona

En el curs 92-93 el número de noies matriculades a la llicenciatura d´educació física suposava un 42% del total d´inscrits. Vint-i-cinc anys després només hi ha un 21% de noies matriculades en l´actual grau de Ciències d´Activitat Física i Esport (CAFE), segons les dades que consten a l´Ajuntament de Barcelona.

Els responsables de de l´àmbit de l´esport a l´Ajuntament consideren que les dades són molt preocupants i que dibuixen un panorama desolador pel que fa al futur de dones directives, gestores no entrenadores. A més aquest 21% de noies inscrites es trobaran després un mercat laboral on acabaran ocupant llocs de base i no de decisió en un camí ple de “barreres estructurals”

No és fàcil explicar el perquè de la davallada. “Hi té a veure la forma d´accedir al grau a través d´un cicle formatiu d´activitat física que està molt masculinitzat” També hi tenen a veure els canvis que va introduir la normativa europea amb un salt de llicenciatura d´educació física a un grau de ciències en el que les noies, per estereotips de gènere, no s´hi veuen tan atretes.

El cas és que el número baix de noies matriculades a CAFE, i de directives i gestores contrasta amb la incorporació massiva de la dona a l´esport (representen a Espanya el 22% de les llicències federatives) i que també s´aprecia en curses fins i tot de llarga distància amb fins a un 30% d´inscrites, o la pròpia Cursa de la Dona, amb 30.000 participants.

En voleibol o bàsquet les hi ha més noies federades que nois. La professió en canvi tendeix irremeiablement a la masculinització.

En la base no existeixen diferències i en l´esport d’elit i alt rendiment les diferències, per exemple pel que fa a beques, no existeixen, però la pràctica de l´esport en les noies acaba baixant a partir dels 12-13 anys i després a l´hora d´accedir a càrrecs directius acusen la falta de temps i les càrregues familiars deixant pel que fa a la direcció de clubs i entitats un paisatge bàsicament masculí.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00