Últimas noticias Hemeroteca

Agricultura ecològica i agricultura tradicional: un futur compartit

En La Llavor analitzem el futur de l'agricultura ecològica com aposta política i aposta agrària conscients de la necessitat de produir aliments per a tots

Se succeeixen les iniciatives en matèria d'agricultura ecològica. No sol agricultors, també la universitat cerca ara quines varietats són més resistents, tenen qualitat i a més donen molts fruits seguint els criteris de l'agricultura ecològica. D'açò s'encarrega, per exemple, l'Institut de Conservació i Millora de la Agrodiversitat Valenciana de la Universitat Politècnica de València.

A eixe institut ha encarregat la Generalitat esbrinar que varietats de meló, carabassa, cogombre... són susceptibles de conrear-se de forma ecològica amb una producció adequada a les necessitats del mercat.

Explica la investigadora María José Díez que ara com ara el model ecològic i el tradicional solament poden ser complementaris, però que estan condemnats a coexistir. A més, en algunes regions serà necessari apostar per un o un altre model depenent de la necessitat de producció.

També afirma que els preus de la producció ecològica aniran a poc a poc baixant i acostant-se als preus de l'agricultura tradicional de la qual, alerta, el preu, en moltes ocasions, és massa baix. Per sota del llindar del cost de producció.

I no solament la Universitat aposta per l'ecològic, en el camp també veuen un futur ecològic. A Benifaió, un grup d'agricultors treballa (hem parlat ja d'ells) en la recuperació de varietats tradicionals. Ara han sol·licitat una etiqueta de qualitat per a una varietat de garrofó molt especial: el garrofó pintat. És roig i té diferent al del garrofó tradicional.

César Baltasar és portaveu d'aquests agricultors i a ell li hem preguntat per la gran quantitat d'iniciatives d'aquest tipus llançades per grups molt xicotets. Baltasar també veu un futur de convivència entre l'ecològic i el tradicional. I per acurtar terminis reclama a les associacions d'agricultors i a l'administració iniciatives per a intentar agrupar aqueixos projectes perquè la unió fa la força.

Solament d'eixa forma, considera Baltasar, l'agricultura ecològica podria somiar amb entrar en igualtat en els lineals de la distribució tradicional a preus competitius.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?