Últimas noticias Hemeroteca

Segueixen tancant granges de vaques "viables"

En 7 mesos n'han plegat 17 i representen el 60% de totes les que ho han deixat a Catalunya. La falta de relleu, la caiguda generalitzada del consum i el baix preu del litre de llet en són les causes principals.

Un granja de vaques. /

Segons l'últim informe de cojuntura elaborat per la Generalitat, el mes de juliol hi havia 229 granges de vaques a les comarques de Girona. El mes de desembre s'havien convertit en 220 i a finals de febrer ja eren 212.

Pleguen els ramaders però no desapareixen les vaques (de 29.927 vaques lleteres s'ha passat a 29.008) perquè en aquest mateix període de temps, les explotacions lleteres s'han fet mes grans: han passat d'una mitjana de 130 vaques per granja a 136.

No passa només aquí -perquè pleguen ramaders a totes les demarcacions catalanes- però és aquí on el descens és més acusat i, de fet, el 60% de les granges que han desaparegut a Catalunya eren de les comarques de Girona.

Marc Xifra, Unió de Pagesos / Les granges que tanquen són totes viable

El coordinador del sector de la llet a les comarques de Girona d'Unió de Pagesos, Marc Xifra, diu que no només tanquen les explotacions velles inviables. Tanquen les que estan a la última i que "han fet inversions de millora" no fa tant.

I és que el preu mitjà del litre de llet aquest any no ha arribat a 31 cèntims mentre a França i Alemanya se n'han pagat 33 i, diu Xifra, els productors francesos ja comencen a plantejar que s'ha de pujar a 45 quan aquí es poden trobar brics de llet per sota de 60. I això és especialment dramàtic, recorda, perquè el 85% de la llet que produïm aquí acaba en brics.

A tot això s'hi suma, explica Xifra, que ara que s'estan negociant els preus de recollida del pròxim exercici, "Lactalis ha deixat de fer algunes recollides i això ha portat molts productors a firmar acords a la baixa".

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?