Últimas noticias Hemeroteca

Segueixen augmentant les denúncies per violència de gènere

2.025 dones van denunciar ser víctimes de violència de gènere l'any passat a les comarques de Girona. És un 14% més que el 2016 segons dades dels jutjats. I són només les dades, perquè les víctimes són més. Només al Servei d'Informació i Atenció a les Dones de l'ajuntament de Girona la majoria de víctimes ateses mai han denunciat.

Una concentració per denunciar la violència de gènere. /

Els jutjats de la demarcació de Girona van rebre 2.131 denúncies per violència de gènere el 2017. És un 4% més que el 2016, això demostra que les dones denuncien més però totes aquestes dades encara són lluny de plasmar la realitat.

Miquel Barnera, responsable del Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de l'ajuntament de Girona, explica que la gran majoria de dones que atenen en aquest servei no han denunciat mai al seu agressor "per por" o perquè, a vegades, la violència que pateixen (la psicològica) és díficil de provar en un procés judicial.

"Les denúncies que no prosperen poden suposar per les dones un element revictimitzador", adverteix Barnera, perquè les pot fer quedar davant la societat com que s’ho han inventat.

Miquel Barnera, SIAD / Alguns tipus de violència són difícils de demostrar en un jutjat

Barnera afegeix que hi ha dones que "no es consideren víctimes" perquè no identifiquen la violència que pateixen, sobretot en casos de violència psicològica. "Algunes víctimes arriben al SIAD pensant que és culpa seva el que estan patint".

El balanç anual de l'Observatori Contra la Violència Domèstica i de Gènere del Consell General del Poder Judicial també demostra que el 2017 es van demanar als jutjats prop 495 mesures de protecció per les víctimes com ordres d'allunyament.

Més de la meitat es van denegar. "El sistema, a vegades, no visualitza tal i com seria desitjable les situacions de risc i de violència" diu Barnera.

El 73% dels casos jutjats van acabar amb condemna pel maltractador (dels 222 encausats, 58 van tenir sentència absolutòria).

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?