Últimas noticias Hemeroteca

Estrasburg sentencia que cremar fotos del Rei és llibertat d’expressió

  • El Tribunal Europeu de Drets Humans condemna a l’estat espanyol per la pena imposada a dos manifestants que el 2007 van cremar fotos dels Reis a Girona.
  • Els encausats celebren la "victòria" i consideren que és una "estocada" a la justícia espanyola

Alguns dels encausats per cremar fotos del Rei /

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha condemnat a l’estat espanyol per imposar una pena de presó als dos manifestants, Enric Stern i Jaume Roura, que l'any 2007 van cremar fotos dels Reis Joan Carles I i Sofia a la Plaça del Vi de Girona durant una visita dels monarques a la ciutat.

Els jutges del Tribunal d'Estrasburg consideren per unanimitat que la llibertat d’expressió empara la crema de fotos del Rei. Tampoc hi veuen incitació a la violència i a l'odi com va considerar el Tribunal Constitucional l'any 2015 en confirmar la sentència de l'Audiència Nacional que condemnava als dos acusats per incitar a la violència contra els Reis. El TEDH obliga a l’estat espanyol a idemnitzar els manifestants amb 9.000 euros i a retornar-los la multa imposada (2.700 euros a cada un) per evitar la condemna de 15 mesos de presó.

Més enllà de la indemnització, el seu advocat, Benet Salellas, insisteix que la resolució d'Estrasburg és una "estocada" a la justícia espanyola, al delicte d'injúries contra la corona i al delicte d'odi que ha de ser "un precedent" per tots els processos judicials oberts per aquests delictes:

Per Salellas, el TEDH evidencia que actes de protesta política com aquest s'emmarquen dins la llibertat d'expressió. Afegeix que Estrasburg fa una esmena a la totalitat a les sentències dictades anteriorment per l'Audiència Nacional, el Tribunal Suprem i el Tribunal Constitucional i deixa clar que "la protesta i la crítica política mai podran ser discurs d'odi". Segons Salellas això és un precedent per a moltes de les causes judicials obertes per suposats delictes d'odi després de l'1 d'octubre.

"La victòria s'ha fet esperar, però la decisió no podia ser altra" creu Enric Stern, un dels dos encausats, que ha rebut la notícia a Cambridge on estudia un post-doctorat. N'ha parlat en una entrevista a Ràdio Girona:

Dediquen la "victòria" als rapers condemnats

Martí Majoral, d'Alerta Solidària, creu que la resolució d'Estrasburg demostra la vulneració d'Espanya respecte drets fonamentals com la llibertat d'expressió i anima a rebre a la família reial amb "pires monàrquiques amb fotos del Rei en flames" cada cop que visitin Catalunya.

Majoral ha afegit que dediquen aquesta "victòria col·lectiva als empresonats, exiliats i als cantants rapers com Hasél i Valtonyc encausats per les seves cançons que són una mostra més de la persecució de l'estat contra la llibertat d'expressió".

Els encausats han convocat una celebració per dissabte- "Porteu encenedors, pel que pugui ser" ha dit la portaveu dels activistes, Núria Brugada.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?