Sociedad

Protocol pioner per poder operar els Testimonis de Jehovà sense fer-los transfusions de sang

L'Hospital del Mar ha creat un protocol pioner a Espanya per poder fer trasplantaments de ronyó sense transfusions de sang als Testimonis de Jehovà

Quiròfan durant una intervenció de cirurgia de trasplantament de donant viu / Hospital del Mar

Barcelona

L’Hospital del Mar ha creat un protocol pioner a Espanya per poder fer trasplantaments de ronyó als testimonis de Jehovà sense fer-los una transfusió de sang. Fins ara els practicants d’aquesta religió no es podien fer un trasplantament renal perquè les seves creences els impedeixen rebre sang d’altres persones.

El cap del Servei de Nefrologia i Director Mèdic de l’Hospital del Mar, Julio Pascual, explica que per evitar haver de fer una transfusió a aquest tipus de pacient, abans se'l tracta per fer que “la seva sang sigui més densa” i durant l'operació es fan servir uns equips que recuperen la sang que perd i li transfonen. “És com si recicléssim la seva sang”, afegeix. Segons Pascual, es tracta d’una tècnica “excepcional” si tenim en compte que el risc de necessitar una transfusió durant un trasplantament renal és del 10% el dia de la intervenció i del 41% els dies posteriors.

Des de 2016 han fet dos trasplantament d'aquests i tot i que són l'únic hospital d'Espanya que ofereix aquestes garanties als Testimonis de Jehovà, Pascual diu que no esperen que es dispari la demanda perquè el trasplantament de ronyó no és una operació de vida o mort, “els pacients poden viure amb la diàlisi”.

Pascual puntualitza que aquest tractament preoperatori no dispara excessivament el cost de la intervenció ni tampoc requereix més temps.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00