Sociedad

Una de cada quatre persones hospitalitzades pateix un delírium

Prevenir aquests episodis de confusió sobtada és tan senzill com obrir llums o persianes de dia i tancar-les de nit

Getty Images

Barcelona

El delírium és un moment de confusió extrema que pot aparèixer de cop durant un ingrés hospitalari. Els símptomes van des d'agitació i desorientació, fins a somnolència o estats agressius. Li pot passar a tothom, però especialment a la gent gran. Segons explica Neus Gual, geriatra del Parc Sanitari Pere Virgili, “un 25% dels pacients que ingressen a l’hospital pateixen un delírium i entre la gent gran aquest risc és del 40%”.

Aquests episodis empitjoren la salut del pacient fins el punt de doblar les probabilitats de morir a curt termini. “Per exemple, si un pacient amb una cama trencada té un delírium, té el doble de probabilitats de morir aquest any que un que se l’ha trencat i no ha fet delírium durant l’ingrés”.

Normalment els pacients no recorden aquests episodis, però n'hi ha que sí, com el Pedro, de 82 anys, que va acabar trucant a la policia pensant que l'havien segrestat. “No sabia on era, allò no era casa ni l’hospital”. En aquella ocasió la policia de seguida va detectar que es tractava d'un delírium, però segons Gual, encara hi ha professionals sanitaris que no identifiquen o no donen prou importància a aquests episodis.

Prevenir un delírium és relativament fàcil, n'hi ha prou amb mantenir il·luminada l'habitació de dia i fosca, de nit; que el pacient sàpiga quina hora és i quin dia; parlar-li amb un llenguatge clar i senzill; fer-los caminar i mantenir-los hidratats.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00