Sociedad

Faltaran metges

Girona tindrà 300 metges menys d'aquí a 5 anys. Són tots els que es jubilaran. La dificultat per retenir metges joves formats aquí aboca els centres de salut públics a una falta generalitzada d'especialistes. El Col·legi de Metges reclama solucions a la conselleria i al ministeri de Sanitat.

Els doctors Núria Estanyol i Josep Vilaplana. / Imatge: ACN

Girona

L'11% dels metges col·legiats es jubilaran gradualment en els propers cinc anys. Són 300 metges dels 2.800 col·legiats que hi ha actualment. L'any amb més jubilacions previstes és el 2022 amb 100 baixes.

Ara mateix, ja costa trobar doctors per algunes especialitats i cobrir totes aquests jubilacions serà un "problema" si abans no es milloren els sous i les ofertes de feina als que acaben la formació, alerta el president del Col·legi de Metges a Girona, Josep Vilaplana.

Catalunya és dels llocs on es cobra pitjor de tot l'estat, adverteix, i si es volen trobar substituts cal millorar les condicions laborals per retenir els metges d'aquí i evitar que se'n vagin -com està passant- a altres punts de l'estat i a l'estranger.

Per cobrir el pic de jubilacions Vilaplana també proposa aquesta altra mesura "temporal"; oferir feines parcials a metges jubilats que s'acaben de jubilar:

Josep Vilaplana, president del col·legi de Metges

00:26

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000157551/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Diu que s'ha d'augmentar lleugerament el nombre de places de medicina a les facultats (això depèn del Ministeri) i -més important encara- ampliar les places de residència (de MIR) als centres catalans.

Els col·legis de metges consideren que cal començar a fer propostes per planificar com es cobriran a curt termini els metges que faran falta, el 30% dels que exerceixen a Girona es jubilaran els propers 10 anys. A tot Catalunya, plegaran més de 4.000 metges en només cinc anys i faltaran, sobretot, metges de família, pediatres i anestesiòlegs.Són tots els que van començar a exercir durant els anys seixanta, "la primera gran generació de metges, la generació del baby boom".

"Hem de ser atractius perquè els que acaben la residència es quedin i oferir bones ofertes per atreure metges d'altres llocs, si no fem això, no podrem cobrir les jubilacions" insisteix Vilaplana.

Josep Vilaplana - "ser atractius"

00:46

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000156495/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Els Col·legis de Metges reclamen a la conselleria de Salut i al Ministeri de Sanitat solucions concretes. Alerten que les vacants no es poden cobrir com ja s'ha fet aquests últims anys amb professionals d'altres països, sobretot, de Sud-Amèrica perquè un cop aquí "hi ha problemes d'homologació de títols" diu Vilaplana.

Escolta la tertúlia amb un metge jubilat i una metgessa resident de 4t any:

Tertúlia sobre les jubilacions de metges

15:14

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000157622/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00