Sociedad

El PP proposa al PSOE un Pacte Nacional de l'Aigua amb nous transvasaments

La proposta que l’executiu del PP ha enviat als socialistes inclou estudiar la viabilitat tècnica, ambiental i econòmica de noves transferències entre conques, encara que amb dos condicions prèvies: que hagi consens suficient a llarg termini i es garanteixi la preferència de la conca cedent sobre altres usos.

El riu Ebre, al seu pas per la ciutat de Tortosa. / Sonia Castelló

Madrid

Ho ha avançat la Cadena SER. El PP li ha proposat al PSOE un Pacte Nacional de l’aigua que inclouria transvasaments. El document , que porta data del passat mes de febrer, no parla explícitament de transvasaments sinó de transferències d’aigua, un joc de paraules que no amaga les veritables intencions transvasistes.

En aquest document el PP proposa estudiar la viabilitat tècnica, ambiental i econòmica de noves transferències d’aigua tot i que posa dues condicions: que hi hagi consens suficient i que es garanteixi la preferència de conca que cedeix l’aigua. La setmana passada a Saragossa, la ministra d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, ja va deixar anar que “no haurà cap transvasament que no estigui acordat. Si no hi ha acord, no hi ha transvasaments”.

El consens precisament és el que no va existir quan es va plantejar el darrer transvasament de l’Ebre per part del govern del PP presidit per Jose Maria Aznar l’any 2.000. L’actual presidenta del PSOE i ex ministra de Medi Ambient Cristina Narbona ha explicat als micròfons de la SER que el plantejament del PP continua enfocant a una política d’infraestructures per fer transvasaments i ha defensat que qualsevol planejament hidrològic es faci tenint en compte el canvi climàtic.

També ha recordat que el transvasament de l’Ebre continua sent un engany.”El transvasament de l’Ebre no va tenir mai el suport de Comissió Europea, en contra del que va afirmar i va seguir afirmant el PP”, ha dit Narbona. “I això és evident perquè quan Rajoy va tornar a guanyar les eleccions l’any 2011 per majoria absoluta en cap moment va reobrir el projecte del transvasament de l’Ebre”, afegeix. Segons l’ex ministra, el transvasament de l’Ebre ha estat “un immens engany per moltes persones que confiaven en aquella panacea o que han vist com el temps ha passat i es segueix depenent d’una aigua que ve d’un altre lloc”.

L’executiu del PP també proposa la creació d’una comissió de gestió de cada transvasament i es planteja crear un impost o tribut ambiental per fer front als costos ecològics de l’aigua com ara la instal·lacions de comptadors intel·ligents a les llars per poder controlar millor el consum o l’eliminació de pous il·legals.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00