Sociedad
CONSELL GENERAL

Andorra ja pot acollir refugiats de manera temporal i transitòria

El Consell General aprova la llei a l'espera d'elaborar una altra que reguli el dret d'asil

l ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, durant la sessió de Consell General. / M.F. ANA

Andorra la Vella

El Consell General ha aprovat aquest dijous la llei de protecció temporal i transitòria per raons humanitàries, que permetrà l'acollida de refugiats al país. Ho ha fet per unanimitat i amb algunes crítiques per part de l'oposició, que considera que el text arriba tard.

El ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha assenyalat que la nova llei obeeix a la voluntat del Govern de donar resposta a la demanda de la població andorrana d'acollir regufiats sirians. Com ha explicat, a Andorra no hi ha cap llei que reguli el dret d'asil i per tenir-la caldria un treball important d'adaptació legislativa que impediria poder acollir amb celeritat. És per això, diu, que s'ha optat per aquest text que permet una acollida temporal i transitòria. Concretament, de 2 anys prorrogables a 6 mesos més com a màxim.

Espot ha destacat que la llei contempla la figura d'una persona de referència per a cada refugiat, que serà l'encarregada de donar-li informació sobre Andorra i acompanyar-la en tots els tràmits necessaris. A més, cada beneficiari rebra prestacions i ajuts per facilitar-li l'accés a l'allotjament, a la feina, la sanitat i l'educació.

Sense donar una xifra de les persones que es pretén acollir, el ministre també ha explicat que s'està negociant amb la Comunitat de Sant Egidi un conveni de col·laboració perquè siguin ells, juntament amb ACNUR, qui seleccionin els potencials beneficiaris.

Tots els grups parlamentaris han celebrat que, després que el 2015 el Govern es comprometés a acollir una vintena de refugiats, la llei per fi hagi arribat. Des de l'oposició, però, coincideixen en què arriba tard. Escoltem el conseller general del Partit Socialdemòcrata, Gerard Alís, qui ha criticat també el caràcter transitori del text.

Espot ha admés que ha passat temps, però ho ha justificat en la voluntat de l'executiu de treballar per obtenir les garanties necessaries perquè la llei es pugui aplicar de forma efectiva.

Més enllà de la demora, el PS, els liberals i la consellera independent Silvia Bonet també han demanat que es pugui acollir aviat i han instat a que es comenci a treballar en el dret d'asil.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00