L’arribada massiva de menors immigrants dispara els trasllats que fan els Mossos als centres
El sindicat USPAC denuncia que la situació és insostenible perquè algunes comarques es queden sense patrulles, especialment de nit
Ni els Mossos ni Afers Socials faciliten dades del nombre de trasllats
Barcelona
Quan els menors arriben per primera vegada a Catalunya, els Mossos d'Esquadra, a instàncies de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), els porta des de la Ciutat de la Justícia a Barcelona fins a un centre sota protecció a qualsevol demarcació catalana. Ho fan amb un cotxe patrulla amb mampara com quan porten un detingut, amb la diferència que evidentment no van emmanillats ni han comès cap delicte.
El trasllat forma part d'un conveni de Mossos i Afers Socials de l'any 2010. Contempla que la policia faci el primer trasllat. Després, quan ja estan sota la tutela de la Generalitat i han d’anar al metge o canviar de centre, se’n fa càrrec una altra unitat, la d’emergències de la DGAIA.
Les xifres d’arribades de fa 8 anys no tenen res a veure amb les actuals. L’any passat, per exemple, van arribar 1.500 menors immigrants sols a Catalunya, una xifra rècord. El portaveu de la USPAC dels Mossos, Josep Miquel Milagros assegura que “si tenim en compte tota Catalunya hi ha trasllats cada dia, cada dia d’aquests joves”, insisteix.
Milagros explica que en algunes comarques amb pocs efectius el problema és més greu perquè algunes nits “es queden sense patrulles”. Això ha passat, segons el portaveu de la USPAC, a les Garrigues perquè “els agents han d’anar a buscar menors a la Ciutat de la Justícia per portar-los al centre que s’ha obert a Juneda i entre anar i tornar de Barcelona triguen unes 3 hores”.
Les queixes han arribat de molts punts de Catalunya, especialment de Ponent i Tarragona, per l'obertura recent de dos centres de menors a Juneda i al Pla de Santa Maria. També afecta Girona i la Catalunya central on hi ha els centres de protecció de la Generalitat.
Per altra banda, les patrulles que fan els trasllats es troben de vegades que els nois que porten en el cotxe no es volen quedar al centre que els han assignat. “Llavors hem de demanar instruccions als nostres superiors, el cap de torn regional de cada territori i de vegades ell tampoc es vol mullar i tenim un problema”, explica Milagros.
El Sindicat de Mossos d’Esquadra també explica que “els menors no estan detinguts però tampoc estan lliures perquè s’han d’entregar a un tutor”. La policia els trasllada “per economia processal” per accelerar que els joves puguin arribar al centre corresponent i no haver d'esperar hores i hores a la Ciutat de la Justícia, com ja ha passat altres vegades quan els han de fer la prova del canell per confirmar o desmentir que són menors.
Ni Mossos ni la DGAIA han volgut donar dades del nombre de trasllats que fa la policia cada any i s'han anat passant la pilota els uns als altres quan aquesta redacció ha demanat les xifres. Fonts policials sí que van dir que els protocols relacionats amb menors es van revisant.