Sociedad

Un altre ple simbòlic

Els independentistes han aprovat una proposició per reconèixer el dret de Puigdemont a ser investit, més enllà de la seva situació, però la delegació de vot de l'expresident queda ajornada per més endavant

Eduard Pujol, de Junts per Catalunya, i Sergi Sabrià, d'ERC, indiquen el sentit del vot del grup al ple del Parlament, el 28 de març del 2018 (horitzontal). / Pere Francesch ACN

Barcelona

El Parlament ha aprovat avui, amb els vots de JxCat, ERC i la CUP, dues resolucions en les quals es demana la 'llibertat' dels diputats presos i es reivindica el 'dret' de Carles Puigdemont, Jordi Sànchez i Jordi Turull a ser investits presidents de la Generalitat. Una de les resolucions, que han comptat amb el rebuig de Ciutadans, el PSC i el PPC -els comuns han donat suport a alguns dels punts sotmesos a votació- reclamava la 'posada en llibertat immediata de tots els diputats i exdiputats' del Parlament 'que estan privats de llibertat'.

Aquest punt concret que demanava la llibertat dels presos sobiranistes ha comptat amb el suport de JxCat, ERC, la CUP i també Catalunya en Comú-Podem, mentre que Ciutadans no ha volgut participar en aquesta precisa votació en considerar 'una barbaritat' dir a la justícia 'el que ha de fer'. En l'exposició de motius d'aquesta resolució es recorda que Puigdemont 'es va veure forçat a renunciar a la seva investidura davant el bloqueig' per les mesures cautelars dictades pel Tribunal Constitucional per impedir la seva elecció com president. També es recorda que Sànchez, en presó preventiva, no va ser autoritzat a assistir a la seva sessió d'investidura, per això ha acudit al Comitè de Drets Humans de l'ONU, que va fer una crida, sense entrar en el fons de la qüestió, a adoptar 'totes les mesures necessàries per garantir' que el número dos de JxCat pogués 'exercir els seus drets polítics'.

Amb els vots a favor dels tres grups independentistes, el Parlament ha aprovat comprometre's a 'adoptar totes les mesures necessàries per garantir' que Puigdemont, Sànchez i Turull 'puguin exercir els seus drets polítics', incloent 'el dret a sotmetre a debat i votació plenària la seva candidatura per ser investits'.

En el debat, la diputada de JxCat Gemma Geis ha advertit que el seu grup parlamentari 'no renunciarà a la investidura' de Puigdemont i ha instat al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena a respectar els seus 'drets polítics'.

El diputat de la CUP Carles Riera ha reptat JxCat i ERC a convocar 'ja' un ple per investir Puigdemont com a president i ha afegit: 'Assumirem totes les responsabilitats que calguin per fer-ho realitat, amb totes les conseqüències'.

Tot això, després que a ERC li hagi agafat per sospesa la petició dels neoconvergents perquè Carles Puigdemont delegar avui mateix el seu vot, com fa Oriol Junqueras. De moment la decisió ha quedat ajornada per a properes reunions de la Mesa del Parlament

Arrimadas: "És una barbaritat dir-li a la justícia qui ha de sortir de presó"

La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, ha considerat avui una 'barbaritat' que els grups independentistes pretenguin des del Parlament dir a la justícia espanyola i alemanya 'qui ha de sortir' de la presó, en al·lusió a Carles Puigdemont: 'Surtin de la bombolla del procés', ha dit.

“Són conscients del que voten? 'Vostès volen dir-li, des del Parlament, a la justícia espanyola i alemanya el que han de fer, qui ha d'entrar o sortir de la presó. S'adonen de la barbaritat que això suposa?, els ha etzibat la també portaveu nacional de Ciutadans a les forces independentistes.

En aquest sentit, Arrimadas ha afirmat que la 'discrepància és legítima' o que criticar una decisió judicial pot ser 'legítim i raonable', però no el pretendre interferir en la justícia.

Els Comuns proposen un Govern 'ampli i transversal' amb independents

El president del grup parlamentari de Catalunya en Comú-Podem, Xavier Domènech, ha instat avui la majoria independentista a 'fer un pas enrere' i formar un Govern 'ampli i transversal' amb personalitats independents que representin 'sensibilitats diverses'.

Així, aquest no hauria de ser un Executiu que apostés per la independència, sinó que vetllés per la 'democràcia'. Els membres d'aquest hipotètic Govern hauria de tenir un 'mandat limitat' i el 'compromís' de no presentar-se en unes noves eleccions.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00