Deportes
RCD Espanyol

L'Espanyol ha de vendre jugadors per entre 15 i 22 milions d'euros

El club blanc-i-blau està obligat a traspassar futbolistes per tancar l'exercici econòmic sense pèrdues, i el més probable és que es desprengui d'algun titular indiscutible. Gerard Moreno i David López, els que ténen més opcions.

GETTY IMAGES

Barcelona

L'Espanyol ha d'ingressar entre 15 i 22 milions d'euros en traspassos de futbolistes el proper estiu. I això vol dir que s'haurà de desprendre, com a mínim, d'un jugador important de la plantilla. Fins i tot, dos. Les previsions del club inclouen noms com David López o Gerard Moreno. El cas del davanter, a més, preocupa de manera especial: el Vila-Real té el 50% dels drets des de l'acord del traspàs del 2015 entre l'Espanyol i el club de la plana, un contracte amb moltes clàusules que els 2 primers anys beneficiaven el club perico.

Els termes del pacte han permès l'Espanyol retenir el futbolista les últimes cinc finestres de mercat, però els documents signats llavors contemplen un canvi de condicions a partir de la tercera temporada. És a dir, a partir d'aquest estiu l'Espanyol deixa de tenir la paella pel mànec. El jugador, fins ara, sempre ha donat prioritat a quedar-se a l'Espanyol, però un gir copernicà als objectius de cara a la propera temporada i al projecte esportiu a curt termini, que en comptes de perspectives de creixement i de més inversió econòmica torni a ser d'autosuficiència i sense inversió en nous futbolistes, hi ha el risc que l'actual emblema de l'equip pugui canviar d'opinió.

Fa un mes, la planificació esportiva de l'Espanyol girava al voltant d'una columna vertebral de quatre futbolistes, un per línia: Diego López, David López, Sergi Darder i Gerard Moreno. Gerard i David són els que ténen més mercat, i entre ells dos és molt probable que en surti una gran venda. No obstant, sempre hi ha la possibilitat que algun club faci una oferta més alta de les que s'esperen per jugadors com Aarón, i complementada amb la sortida d'altes joves amb projecció com Marc Navarro o Mario Hermoso pugui permetre arribar a la quantitat estimada.

Entre 15 i 22 milions

La situació del club a nivell financer és pitjor de la prevista, i a les reunions de les últimes setmanes no s'ha trobat una solució alternativa que permeti equilibrar el balanç econòmic de l'exercici sense un gruix important d'ingressos en la venda de futbolistes. Al club l'alliberaria desprendre'ls de jugadors pel valor d'uns 20 milions d'euros, i a dins del club hi ha diverses òptiques a l'hora de desglossar-los.

Algunes veus defensen que és viable vendre jugadors per uns 15 milions si s'aconsegueix aprimar la massa salarial en 8 milions. Altres, però, no veuen possible que els ingressos per traspassos siguin inferiors als 20 milions perquè tots els jugadors que ténen un salari que alguns qualifiquen de "desorbitat", salaris que a més augmenten amb variables i premis cada temporada, és molt difícil que marxin a un altre equip.

L'exemple de Javi Fuego, que aquest mercat d'hivern va marxar al Vila-Real, és difícil que es pugui convertir en norma amb futbolistes com Piatti, que l'any passat no va rebre cap oferta tot i fer 10 gols i 10 assistències; Jurado, o Baptistao, que a més va costar 7 milions d'euros.

Quadrar els comptes

Els diners que l'Espanyol pugui recaptar en traspassos serviran per quadrar els balanços econòmics i evitar així tancar l'exercici amb pèrdues. En els dos anys de projecte de RASTAR, el club ha gastat per sobre del previst, amb l'agreujant que aquesta segona temporada el propietari, RASTAR Group, no ha pogut invertir-hi ni un sol euro per culpa de les restriccions del govern xinès a la sortida de capital del país asiàtic en cinc sectors determinats, un d'ells el futbol.

Un cop cobertes les necessitats del pressupost, si els beneficis són més alts de l'esperat caldria decidir quina part es destina a tornar el deute a RASTAR (a dia d'avui, per sobre dels 60 milions), i quina quantitat es pot destinar a reforçar la plantilla de cara a la propera temporada. El club ja s'ha fet a la idea que els esperen un o dos anys difícils a l'hora de confeccionar la pantilla i, que si no es nota a la gespa, ja es podrà considerar un èxit.

Joan Tejedor

Joan Tejedor

Narrador dels partits del Barça en català a SER Catalunya i presentador de La Graderia del Balcó. Treballa...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00