Sociedad

Romeva denuncia davant del jutge la criminalització de l'independentisme pacífic

L'exconseller de Relacions Internacionals s'ha proclamat avui "un demòcrata" compromès amb la cultura de la pau i

Carme Forcadell, Dolors Bassa i Raül Romeva arriben al Tribunal Suprem el 23 de març. Poc després es decretaria el seu empresonament / Getty Images

Madrid

L'exconseller de Relacions Internacionals, Raül Romeva, s'ha proclamat avui "un demòcrata" compromès amb la cultura de la pau i ha denunciat davant del jutge del Tribunal Suprem (TS) Pablo Llarena la "criminalització" de l'independentisme per vies pacífiques.

Más información

Romeva ha comparegut avui davant del jutge Pablo Llarena, que li ha comunicat els motius pels quals l'ha processat pels delictes de rebel·lió i malversació, juntament amb d'altres exmembres del Govern, pel full de ruta unilateral a la independència.

Segons han informat a Efe fonts pròximes a la seva defensa, l'exconseller ha centrat la seva intervenció a desvincular de qualsevol expressió de violència el programa independentista d'ERC, partit amb el qual es va presentar a les eleccions del passat 27 de desembre, i ha lamentat que, malgrat ser legal, ara s'intenti criminalitzar-lo.

En aquest sentit, ha apuntat que Catalunya té "legitimitat" per exercir l'autodeterminació, un principi que ha dit que dóna suport des de posicions no nacionalistes, pel fet de ser "un demòcrata".

Romeva ha recordat davant del jutge el seu currículum personal, vinculat a la cultura de la pau i la mediació en la resolució de conflictes, i ha assegurat que no ha estat mai ni estarà d'acord amb l'ús de la violència per aconseguir fins polítics.

Després de reivindicar que al Parlament es pot discutir qualsevol idea política i que els diputats estan emparats per la "inviolabilitat", Romeva ha criticat davant Llarena l'actuació policial per impedir el referèndum de l'1 d'octubre, que al seu parer va ser "desproporcionada".

Per a l'exconseller, una votació popular "massiva" com la de l'1-O no podia reprimir-se per la força, tenint en compte a més que la celebració del referèndum no era delictiva.

L'investigat ha aprofitat la seva intervenció per argumentar que el Tribunal Suprem no té competències per a investigar-lo i denunciar els problemes que assegura que es troba constantment per accedir a les actuacions i treballar amb la seva defensa.

A més, Romeva ha criticat que estigui sent investigat paral·lelament pel jutge de Barcelona que indaga els preparatius de l'1-O, qui la setmana passada va ordenar registrar la seu del Diplocat -entitat de la Generalitat que depenia de la seva conselleria- per seguir el rastre dels pagaments a observadors internacionals de l'1-O, cosa que podria suposar un delicte de malversació.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00