Sociedad

Rull diu a Llarena que ha perdut prestigi i que actua coordinat amb Govern

L'exconseller ha criticat la divisió de poders a Espanya i ha assegurat que "el judici oral serà un mer tràmit"

Josep Rull (esquerra) i Jordi Turull arriben al Tribunal Suprem el 23 de març. Poc després es decretaria la seva presó preventiva / Getty Images

Madrid

L'exconseller de Territori i Sostenibilitat Josep Rull ha acusat avui el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena d'haver perdut el seu "prestigi" i d'estar actuant en coordinació amb el Govern de l'Estat, han explicat a Efe fonts pròximes a la seva defensa.

També fonts de l'acusació popular que exerceix Vox han informat que Rull ha criticat la divisió de poders a Espanya, en manifestar que "el judici oral serà un mer tràmit", i ha deixat entreveure que la Justícia espanyola es guia per criteris polítics.

"No estaríem aquí jutjats si no haguéssim guanyat les eleccions", ha assegurat en la seva declaració davant del jutge, que ha durat uns quaranta minuts.

Rull estava citat des de les deu del matí per a una declaració indagatòria davant del jutge que investiga el procés sobiranista, que li ha comunicat el seu processament pels delictes de rebel·lió i malversació de cabals públics.

Segons les fonts consultades, Rull ha expressat el seu desacord amb les acusacions que se li imputen i, per exemple, ha negat que la seva decisió de no autoritzar que un dels vaixells desplaçats per al dispositiu policial de l'1-O entrés al port de Palamós (Baix Empordà) tingués motivacions polítiques.

La decisió de no permetre la seva entrada al port de Palamós, ha argumentat, es va prendre per raons "tècniques", a causa de les dimensions del vaixell i les capacitats del port.

En la seva intervenció final, Rull s'ha encarat al jutge per retreure-li els tres motius pels quals considera que es troba en presó preventiva: perquè va participar en l'elaboració de documents polítics que van servir com a base del programa electoral independentista del 2015, perquè va participar en reunions en les quals es parlava del procés sobiranista i per no donar permís perquè un vaixell policial atraqués al port de Palamós.

Les tres són raons "sense fonament", han assenyalat fonts pròximes a la seva defensa, ja que ni redactar un document polític, ni el fet de reunir-se, ni denegar per raons "tècniques" un permís per atracar en un port poden ser considerats delictes.

En el seu al·legat final, Rull ha qüestionat la "imparcialitat" del jutge Llarena, a qui ha recriminat la seva "evolució" en funció dels últims esdeveniments polítics a Catalunya.

També ha donat a entendre que el jutge actua segons el seu parer en coordinació amb el Govern i, en aquest sentit, ha assenyalat que el ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha "anticipat les seves decisions" judicials en algunes ocasions, unes prediccions que després "s'han complert", pel que ha ironitzat sobre el fet que el ministre sigui "un oracle", han indicat fonts pròximes a la defensa.

Rull ha indicat que "abans" Llarena era considerat un "jutge de prestigi", però "ara ja no", i ha denunciat que "no pren decisions sol, sinó acompanyat per altres", han afegit les mateixes fonts.

L'exconseller ha remarcat que continuarà defensant les seves idees independentistes perquè els seus fills puguin "viure en un país on no es persegueixin les idees" i ha introduït una cita del poeta Salvador Espriu per expressar la seva "esperança" en la justícia europea.

"Veiem la llum en alguns països del nord d'Europa on existeix una classe de Justícia millor que aquesta", ha dit, després de les últimes decisions de les autoritats judicials de Bèlgica, Alemanya i Escòcia on es troben fugits l'expresident Carles Puigdemont i quatre exconsellers.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00