Sociedad

Pas enrere en la lluita contra la sida

Investigadors de l’Hospital Vall d’Hebron desmenteixen un estudi francès publicat a la revista científica Nature que afirmava haver trobat un marcador per detectar les cèl·lules que amaguen el VIH

Imatge de microscopi del virus de la SIDA / World Health Organisatio-Institut Pasteur Getty Images

Barcelona

La principal arma del VIH, allò que, de moment, el fa invencible, és la seva capacitat per amagar-se dins les cèl·lules i quedar-s'hi en estat latent. L'any passat investigadors de la Universitat de Montpeller van anunciar a la revista científica Nature que havien trobat un marcador per detectar aquestes cèl·lules infectades i “adormides” en pacients que estaven sent tractats. Es tractava de la molècula CD32.

Però ara, un estudi del consorci internacional BEAT-HIV liderat pel Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i publicat a la revista científica Science, ho desmenteix.

Segons aquest nou estudi, “la molècula CD32 no és un marcador de cèl·lules infectades latents, sinó tot el contrari”. La seva autora principal, la doctora María José Buzón del VHIR, explica que “en realitat la molècula CD32 és un marcador de cèl·lules que estan activament expressant el virus del VIH”, i per tant, no resol el principal repte en la lluita contra aquesta malaltia.

Segons Buzón, l’error s’explica perquè els investigadors francesos van fer servir mostres del virus simplificades, mentre que ells ho han fet amb mostres reals.

El BEAT-HIV és un consorci internacional format per institucions que treballen conjuntament amb governs, entitats de la societat civil i la industria per dissenyar immunoteràpies contra el VIH. A Catalunya, a més del VIHR, també hi participa l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00