Sociedad
REPRESENTACIÓ

El govern i DA frenen la proposició de llei de funcionament dels comuns del PS

Martí nega cap dèficit democràtic a les corporacions locals i defensa la vigència del sistema electoral

El text ha rebut el suport de Liberals i la negativa de la resta de l'oposició

Andorra la Vella

El Govern i la majoria de DA frenen la proposició de llei d'organització i funcionament dels comuns presentada pel PS perquè no comparteix ni els fons ni la forma del text.

El cap de Govern, Antoni Martí, ha negat que hi hagi cap dèficit democràtic als comuns i defensa la vigència del sistema electoral tot i que reconeix que resta representativitat a les minories.

Creu que una llei que afecta tan directament als comuns s'hauria d'haver fet buscant el consens amb ells i posa en dubte la constitucionalitat d'alguns dels aspectes que volia regular el text.

L'oposició, a excepció de Liberals d'Andorra, tampoc hi ha votat a favor. El principal argument ha estat que no comparteixen la fórmula triada per tramitar una llei com aquesta. En canvi, el grup Liberal hi ha donat suport tot i discrepar en alguns aspectes perquè creuen que dotaria de més transparència els comuns.

Per la seva banda el PS ha defensat el text argumentant que per ser un sistema democràtic no val en votar un vegada cada 4 anys. Diu que cal poder fer un control efectiu de les majories i del diner públic i que el funcionament actual no ho fa possible. El socialdemòcrata Pere López ha dit que calen més recursos, més transparència i més representativitat. Amb el sistema actual, a parròquies com Ordino o Canillo, cal el 20% dels vots per poder accedir al Comú.

La proposició de llei no ha prosperat i ha derivat en retrets del cap de Govern cap aquells que no van donar suport a la llei de transferències i competència que aviat caldrà tornar a votar un cop esmenats els artícles que el Constitucional va invalidar.

Modificació de la Llei de societats

El Consell General també ha debatut avui, no sense retrets, el projecte de llei de modificació de la Llei de l'impost sobre societats que ha comptat amb els vots favorables dels diferents grups parlamentaris amb l'excepció de Liberals d'Andorra, que hi han votat en contra, i del PS, que s'ha abstingut.

Per a part de l'oposició, s'ha perdut una "oportunitat" de fer que els règims fiscals fossin més atractius. D'aquesta manera, tots els grups han compartit que calia fer canvis en la llei per a la seva homologació als estàndards internacionals però també han criticat que potser s'ha volgut ser "massa complidors", com ha dit el conseller socialdemòcrata Pere López, i s'ha optat, per exemple, per eliminar règims especials quan potser es podrien haver replantejat.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00