Sociedad

Els sense llar, exclosos de la Renda Garantida

Fonts de la Generalitat confirmen que estan denegant les sol·licituds tramitades des d'alguns equipaments que atenen aquestes persones, perquè així ho estipula la llei. Asseguren que aquesta situació només es podrà resoldre amb un nou govern.

Arxiu ACN

Barcelona

L'article 7 de la Llei de la Renda Garantida de Ciutadania, aprovada al juliol per unanimitat de tots els partits polítics, diu al seu apartat "e" que totes les persones "que viuen en un recurs residencial permanent de tipus social o sanitari" no poden cobrar aquesta prestació. Els albergs de primera acollida els interpreten com a temporal, i sí que estan tramitant les rendes, però els de segona acollida i de més llarga estada, "no queda tan clar". La Generalitat els interpreta com a permanents i per aquest motiu les persones sense sostre que hi viuen s'estan quedant excloses d'aquest ajut, segons ha pogut saber Ser Catalunya. Una renda, precisament, pensada per aquelles persones que s'han quedat sense ingressos i no tenen cap ingrés al qual aferrar-se.

Fonts de la Generalitat asseguren que es limiten a aplicar la llei al peu de la lletra. Afegeixen que aquesta situació només es pot evitar d'una manera: incloent una excepció pels sense llar al reglament que desenvolupa l'aplicació de tota llei. El problema és que aquest reglament, que encara no existeix, només es pot aprovar si hi ha un govern constituït.

El portaveu de les entitats que va impulsar aquesta llei, Diosdado Toledano, considera que això és "molt injust". "La llei es va pensar per ajudar les persones que no tenen cap ingrés, i precisament això afecta molts sense sostre, que per no tenir no tenen ni casa on viure", afirma en declaracions a SER Catalunya.

L'administració que principalment pateix aquesta situació és l'Ajuntament de Barcelona, la ciutat amb més places per a l'atenció de sense llar. Són ells qui, precisament, estan rebent de manera "sistemàtica", segons fonts municipals, les denegacions de la renda tramitades des dels propis equipaments. Fonts municipals lamenten aquesta situació perquè esperaven que la nova prestació ajudés que les persones sense sostre sortíssin del carrer i puguin fer una vida autònoma. De fet, l'augment de persones sense sostre a la capital ha fet que els albergs estiguin col·lapsats.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00