Sociedad

La unitat contra el tràfic d'éssers humans de Barcelona atén 109 persones en un any

L'Ajuntament reclama una llei integral que garanteixi la protecció de les víctimes i de les seves famílies

Arxiu ACN

Barcelona

La unitat contra el tràfic d'éssers humans de l'Ajuntament de Barcelona ha atès 109 persones durant el 2017. Només 11 han acabat declarant en un procés judicial i moltes encara són explotades sexualment.

La majoria de les víctimes de tràfic d'éssers humans que ha atès l'Ajuntament són dones, estrangeres i tenen entre 18 i 39 anys. Són explotades sexualment a la ciutat, en moltes ocasions, per un membre de la seva pròpia família.

Aquesta unitat contra el tràfic d'éssers humans ha ofert assistència psicològica, assessorament jurídic i suport econòmic a més d'un centenar de dones per sortir d'aquesta greu situació. Però identificar-les legalment com a víctimes és un procés complicat i moltes tenen por a les represàlies. Per això només 11 han acabat declarant contra ela seus explotadors.

La regidora de Feminismes, Laura Pérez, reclama una llei integral contra el tràfic d'éssers humans que garanteixi la protecció de les víctimes i de les seves famílies. Diu Pérez que no tenir aquesta protecció fa que les dones no vulguin denunciar. Tenen por "per la seva seguretat i també per la de les seves famílies que s'han quedat als països d'origen".

No totes les persones que han estat ateses per l'Ajuntament han aconseguit canviar la seva situació. Moltes continuen sent explotades sexualment. Barbara Roig, la responsable del departament d'atenció i acollida per violència masclista, explica que el procés és llarg i dur i que depèn de cada la situació personal.

El que sí que està clar és que el dany és profund. Es calcula que les víctimes del tràfic d'éssers humans triguen entre 8 i 10 anys en recuperar-se de les ferides psicològiques i emocionals. Diu Bàrbara Roig que al maltractament físic se suma la situació d'aïllament en un país que no coneixen.

Les persones que han treballat amb les víctimes de les xarxes d'explotació asseguren que els casos són duríssims. En un d'ells les víctimes eren dues dones de Paraguai que eren explotades per la seva tieta i la parella d'una d'elles. Patien agressions físiques per part dels proxenetes i dels clients i van estar aïllades en un poa durant un any.

durant les poques vegades que van sortir del pis, una d'elles va parlar amb un ciutadà que va veure clar que es tractava d'una situació d'explotació. Aquest home, voluntari d'una entitat, ho va posar en coneixement d'aquest servei municipal.

La unitat va intervenir aprofitant que la tieta havia tornat a Paraguai de vacances

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00