Sociedad

“És com escalar una muntanya”

Els malalts d’hipertensió arterial pulmonar se senten permanentment com si acabessin de pujar una muntanya. Els hi falta l’aire, tenen síncopes i marejos.

Getty Images

Barcelona

A la Maria Rodriguez fa 18 anys que li van diagnosticar hipertensió arterial pulmonar. Diu que se sent com si respirés a través d’una palleta, “no puc expandir els pulmons, l’aire entra molt fi, m’ofego i em costa molt més fer qualsevol activitat”.

El cansament i les dificultats per respirar són els principals símptomes d'aquesta patologia incapacitant. La Maria, que ara presideix l'organització de pacients Hipertensió Pulmonar Espanya, després de passar per molts alts i baixos, diu que ha aconseguit tenir certa qualitat de vida. Fins i tot fa una mica d'exercici.

Quan la van diagnosticar tot just començava a haver-hi medicaments per controlar els símptomes i allargar l'esperança de vida d’aquesta malaltia minoritària que té una prevalença d’entre 30 i 50 casos per cada milió d’habitants. El cap de pneumologia de l’Hospital Vall d’Hebron, el doctor Antonio Ramon, explica que “fins a meitat dels anys 90 no hi havia fàrmacs per tractar aquesta malaltia i la meitat dels malalts morien en menys de tres anys”. Ara, diu, gràcies als medicaments que controlen els símptomes, “més de la meitat dels malalts d’hipertensió arterial pulmonar encara viu 10 anys després de ser diagnosticats”.

El 5 de maig és el dia mundial de la hipertensió arterial pulmonar.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00