Sociedad

Preocupen més els atacs racistes o homòfobs en el futbol base i amateur que els grups violents del futbol professional

El seguiment dels grups violents en el futbol professional i els seus estadis és motiu “d´ocupació” per part dels Mossos i de la Fiscalia, però ja no és una “preocupació” com ho havia estat anys enrere

Getty Images

Barcelona

Ara preocupa i “s´ha de fixar com una prioritat” la prevenció del racisme, l´homofòbia o la xenofòbia en l´àmbit de l´esport base, ha explicat al “Què T´hi Jugues” el fiscal del Servei de Delictes d´Odi i Discriminació, Miguel Ángel Aguilar: “És important fixar també com a prioritat la prevenció dels comportaments discriminatoris en l´esport base i l´administració té la obligació d´estudiar totes les mesures necessàries per prevenir i sancionar aquesta mena de comportaments”.

Es tracta de milers de partits en el futbol base i amateur “amb una presència policial no tan professionalitzada” com a les grades dels grans clubs de manera que en aquests camps és més difícil prevenir la discriminació i l´odi.

De manera que “també és un aspecte a treballar en l´àmbit educatiu per sensibilitzar en el respecte i la tolerància“ amb suport dels pares i de campanyes.

Les grades d´animació ja no són nucli de captació de fanàtics per delinquir

La implicació dels clubs, dels Mossos i de la Fiscalia ha aconseguit eradicar els grups violents.

S´ha procedit a grades d´animació sectorialitzades, amb controls biomètrics, amb pancartes registrades i controlades, i s´han eliminat símbols nazis com ara les calaveres Totenkopf o violents com la imatge del gos pitbull en els cas dels Boixos Nois, i s´ha fet bona formació de la seguretat privada.

S´havia de prevenir, controlar i sancionar la formació de grups ultres a les grades que després en el carrer cometien delictes contra el que és diferent: “Les grades d´animació, en ocasions, amb certa freqüència s´han utilitzat per part de grups ultres per a la captació, i reclutament de persones que rebutgen al diferent, sobretot grups bé de l´extrema dreta o de l´extrema Esquerra, que també hi ha hagut casos, i per tant són llocs on es recluta i es fanatitza”.

Ara es controla l´entrada nominativament o amb polsera en el camp del Barça i de l´Espanyol.

Joan Laporta va ser víctima d´extorsió i amenaces per part dels Casuals, un grup criminal habitual a la grada del Camp Nou, i a pesar de la por va tenir el coratge de contribuir a la seva eradicació.

Finalment els Mossos i la Fiscalia han pogut anar desmantellant aquests grups que tenien en les grades més animades el seu punt de reunió.

S´ha de considerar un èxit que a Catalunya hagin quedat desactivats grups violents que feien de l´odi i la discriminació la seva raó de ser.

I això que no hi ha ajudat que a Europa la UEFA hagi baixat la guàrdia a l´hora de tancar estadis, com ha denunciat reiteradament Esteban Ibarra des de “Movimiento contra la Intolerancia”.

Combatre l´odi i la discriminació

En el combat contra l´odi i la discriminació hi ha tingut molt a veure les circumstàncies agreujants que figuren a l´article 22.4 del Codi Penal de 1995 que penalitza : “Cometre el delicte per motius racistes, antisemites o una altra classe de discriminació referent a la ideologia, religió o creences de la víctima, l'ètnia, raça o nació a la qual pertanyi, el seu sexe, orientació o identitat sexual, raons de gènere, la malaltia que pateixi o la seva discapacitat.”

I també tota la normativa pel que fa al delicte d´odi desplegada per Nacions Unides, la OSCE, el Consell d´Europa o la Unió Europea, i a Espanya la llei de 2007 contra la violència a l’esport per fer un molt estricte control de la seguretat dintre dels estadis de futbol.

En el 2007 no hi havia a la Fiscalia unitats especialitzades i és finalment el 2009 que es creen fiscalies per prevenir els delictes d´odi i discriminació i les amenaces, danys o lesions que se´n derivin.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00