Sociedad
CAS BPA

La batllia declara nul un contracte d'accions preferents de BPA

Condemna a l'entitat a retornar els diners al client, el què crea precedent pels 120 afectats per la pèrdua de les preferents

Arxiu ANA

Andorra la Vella

La batllia ha declarat nul·la la venda de les accions preferents de BPA i haurà de retornar els diners als estalviadors.

Així consta a la sentència presentada per un dels 120 afectats del cas que porta el bufet Solé i Martínez i al qual se li haurà de retornar la suma de 110.000 euros.

En aquesta sentència, a la què ha tingut accés la SER, ha quedat demostrat que els clients, fonamentalment petits estalviadors, desconeixien l'elevat risc del producte. Segons la ressolució judicial, aquests van ser qualificats de perfil "minorista moderat" segons la categoria MIFID, una directiva europea que regula la forma en que les entitats de crèdit informen, assessoren o venen productes financiers als seus clients. Per tant, no tenien coneixements financers suficients per valorar el risc de la inversió que feien ni tampoc se'ls va verbalitzar que l'operació podria comportar una pèrdua del seus estalvis.

La sentència és en primera instància i per tant recurrible. Tot i així, crea precedent de tal manera que BPA podria veure's obligada a retornar els 64 milions venuts en preferents i que l'AREB va amortitzar a zero en la ressolució de l'entitat intervinguda fruit de la nota del FINCEN el març del 2015.

I és que la data per reclamar expira el 24 d'abril de l'any vinent per la qual cosa es pot produir una allau de demandes.

Només el bufet Solé i Martínez atèn 120 dels preferentistes afectats per la ressolució de l'AREB, tots dels mateix perfil de petit estalviador.

Accions dels banco popular

L'argument de base que ha servit per obligar a BPA a retornar els diners als accionistes de preferents ha servit també per guanyar un plet a Espanya sobre les accions de Banco Popular d'un client andorrà. I és que segons una sentència feta pública recentment, ha quedat provat que el banc va falsejar els comptes per donar un valor molt superior a les seves accions i per tant haurà de tornar els seus diners a l'afectat. Segons fonts properes al cas, s'ha pogut provar que Banco Popular va faltar a la veritat amagant la situació financera real de l'entitat, que ja passava per greus problemes, portant a l'engany els clients que compraven les seves accions en l'ampliació de capital. A Andorra, les entitats bancàries del país oferien aquest producte a clients de diversos perfils, entre inversor moderat i petit estalviador, i que han perdut tot el què van dipositar. En aquest moment hi ha una cinquantena de residents andorrans afectats representats pel bufet Solé i Martínez però obre la via a més reclamacions de clients espanyols.

Marisol Fuentes Pérez

Marisol Fuentes Pérez

Periodista llicenciada per la UAB. Des del 2007, directora de Ràdio SER Principat d’Andorra, emissora...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00