Sociedad

El 82% dels joves extutelats no poden accedir a un pis de la Generalitat

Quan fan 18 anys, la majoria prova de retornar amb la seva família, pagar una habitació i, si no, només els queda el carrer o anar d'ocupes. La Generalitat reconeix el problema i diu que estan intentant trobar més pisos per aquests joves

Imatges d'arxiu d'una protesta de joves immigrants davant la seu de la DGAIA l'any 2010 / ACN

Barcelona

L'Administració només pot donar un habitatge, una plaça en un pis assistit, al 18% dels joves entre 18 i 21 anys que deixen els centres de menors. Les dades parlen soles: només hi ha 360 places en habitatges i 1.907 joves entre 18 i 21 anys que han demanat algun tipus de suport. Més de la meitat, al fer els 18, ni tramiten l'ajuda de la vivenda. Opten per tornar a casa els pares, d'on van ser expulsats de petits per maltracte, o a casa dels familiars. Altres comparteixen pis amb la paga que cobren del govern, i qui no té on anar, no té més alternativa que el carrer. És el cas del Mohamed, l'Amir o el David, que viuen a l'únic alberg per a joves que existeix a Catalunya i que finança, exclusivament, l'Ajuntament de Barcelona. El 80% dels joves que hi viuen són extutelats en edat de rebre algun suport de la Generalitat.

Aquestes són les seves històries.

REPORTATGES - DEL CENTRE DE MENORS AL CARRER

02:35

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/370RD010000001351961/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

La capacitat per seguir un pla de treball és el requisit per decidir qui té pis i qui no quan fan els 18. I al final, els joves amb problemes de conducta, fugues, malalties mentals o addictes a les drogues, com la cola o el cànnabis, n'acaben quedant fóra. La directora de la Federació d'Entitats de Pisos Assistits, Anna Villa, demana una alternativa per ells. "El model d'habitatges, tal com estan concebuts, necessiten un major nivell d'atenció educativa degut als nous perfils que hi ha ara." Proposa "més recursos" perquè assegura, "no s'està atenent a tothom".

Fonts de la Generalitat reconeixen el problema, diuen que estan intentant trobar més pisos. La situació els preocupa, precisament perquè d'aquí a tres anys, un de cada 4 menors que viuen als centres ja serà major d'edat.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00