Sociedad

El Bisbat de Tortosa recupera part d'un retaule renaixentista perdut durant la Guerra Civil

El retaule va ser desmuntat i enviat l'any 1938 amb altres peces del patrimoni artístic de Tortosa al monestir de Poblet per protegir-les de la guerra. La peça recuperada es trobava al museu del monestir.

Aquesta és la peça que ha retornat a Tortosa des del museu del monestir de Poblet. / Sonia Castelló

Tortosa

El Bisbat de Tortosa ha recuperat el fragment d’un retaule renaixentista de la Catedral de Tortosa que havia estat extraviat després que en plena Guerra Civil Espanyola va ser evacuat el patrimoni artístic de la ciutat. L’historiador Joan Hilari Muñoz va identificar la peça fa uns anys durant una visita al monestir de Poblet.

El retaule forma part del tabernacle de la Reserva del Santíssim. El va pintar Joan Desi entre els anys 1576 i 1677. L’any 1938 va ser desmuntat i enviat a Poblet juntament amb la resta d’art religiós de la Catedral. Quan el patrimoni artístic tortosí va retornar a la ciutat, la peça ara trobada va quedar extraviada al museu del monestir tarragoní.

D'esquerra a dreta, l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé; el bisbe de Tortosa, Enrique Benavent; i l'abat de Poblet, Octavi Vilà, amb la peça retornada. / Sonia Castelló

Joan Hilari Muñoz ha explicat que ara tornarà a estar completa una de les poques peces d’art renaixentista que es conserven a la ciutat. Ha especificat que en queden poques, no tant per “destruccions intencionades”, sinó per “canvis de gust”. “Al 1690, el bisbe de Tortosa que va decretar la substitució dels vells retaules renaixentistes i gòtics de la capçalera de la Catedral per retaules nous”, ha exemplificat.

La peça recuperada forma part del tabernacle de la Reserva del Santíssim, que està instal·lat actualment a la capella privada del Bisbe, al Palau Episcopal. / Sonia Castelló

Aquest divendres s’ha formalitzat l’entrega de la peça al bisbat. L’Abat de Poblet, Octavi Vilà, ha afirmat que és un acte de “justícia i reparació”. “L’art és sovint víctima innocent dels avatars de la història i dels actes dels humans. I aquesta peça és un bon exemple. Posem la fi a un exili de 80 anys”, ha dit.

Per la seua banda, el bisbe de Tortosa, Enrique Benavent, ha agraït les facilitats posades pels monjos de Poblet per retornar la peça. “Abans que ho demanéssim formalment, ja vam saber que havia una predisposició positiva per part de la comunitat monàstica de Poblet perquè aquesta peça tornés al lloc que li correspon i per a la qual va ser creada”, ha dit.

El tabernacle de la Reserva del Santíssim estava abans de la Guerra Civil a la Catedral de Tortosa. Després de la Guerra, la part que va retornar es va instal·lar a la capella privada del Bisbe, al Palau Episcopal, on es manté encara avui en dia.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00