Sociedad

Obren a Girona un allotjament per a tractar menors que maltracten familiars

Justícia ha obert a Girona un nou allotjament per tractar menors que cometen delictes de maltractament familiar.

Aquestes infraccions han augmentat un 14% en els últims set anys a Catalunya.

El nou allotjament s'instal·la a l'antic centre de justícia juvenil de Montilivi (Girona) / ACN

Girona

El Departament de Justícia ha obert a Girona aquest nou allotjament, de màxim 12 places, que s'afegeix a un pis que funciona des de fa un any a Barcelona.

És un centre obert que a partir del 21 de maig i de manera esglaonada allotjarà nois i noies menors d'edat de tot Catalunya condemnats -o amb cautelars- a una mesura de conviència en grup, allunyats del seu nucli familiar, per aprendre les normes de convivència i per aconseguir una relació de respecte cap als seus famliars. Es tracta d'un allotjament no privatiu de llibertat, on els joves hi estaran de mitjana entre 6 i 8 mesos, hi dormen i durant el dia segueixen les seves activitats quotidianes com estudis o feina fora del centre.

El responsable de Medi Obert de Justícia Juvenil del Departament, Josep Gispert, explica que els joves són lliures de marxar quan vulguin, per això, el més important "és crear vincle entre els educadors i els menors" i fer-los sentir com a casa.

Els educadors també treballen amb la família dels menors perquè la seva implicació  "és vital per l'èxit del tractament". Es busca que la família i el jove superin el conflicte, entenguin els motius pels quals ha passat i és que l'objectiu final és que el menor torni a viure amb la família.

La directora general d'Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil, Pilar Heras, destaca que fins ara no existia aquest tipus d'allotjament i afegeix que en els casos més greus de maltractament s'imposa una mesura d'internament en els diferents centres de justícia juvenil. 

Un 14% més de delictes de violència familiar

El nombre de joves d'entre 14 i 18 anys derivats pels fiscals i jutges de menors a Justícia per delictes de violència familiar ha crescut un 14% en els darrers set anys. L'any 2017, es van atendre 484 menors per agressions físiques o verbals a familiars seus o maltractament psicològic.

Escolta el reportatge d'en Ramon i la seva mare: "No volia que el meu fill tornés a casa":

REPORTATGE - "No volia que el meu fill tornés a casa"

02:42

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/370RD010000001352440/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00