Sociedad

Nou govern amb Rull, Turull, Puig i Comín

El president de la Generalitat situa en el nou executiu a quatre exconsellers, dos d'ells en presó preventiva i dos a Bèlgica

Nou govern amb Rull, Turull, Puig i Comín

Lluís Puig, des de Brussel·les, adverteix l'Estat que si "censura" la restitució dels consellers actuarà com una "dictadura" / ACN

Barcelona

El president català, Quim Torra, ha nomenat membres del seu Govern a dos exconsellers en presó preventiva, Jordi Turull i Josep Rull, i altres dos fugits a Bèlgica, Antoni Comín i Lluís Puig, desoint les advertències del Govern, que ja ha anunciat que estudiarà la seva 'viabilitat'.

Más información

En un comunicat, en el que parla de 'provocació' i desacredita la voluntat de diàleg de Torra, l'Executiu que presideix Mariano Rajoy subratlla que analitzarà si és viable el nou Govern i que ho farà 'a través del seu Secretariat, que és l'únic òrgan competent per autoritzar la publicació del decret de nomenament proposat'.

Torra ha signat aquest migdia el decret que estructura els àmbits del Govern i el decret de nomenament dels nous membres del Consell Executiu català, els qui, segons ha informat la Generalitat, prendran possessió del càrrec el dimecres 23 de maig.

En el seu compromís de 'restituir' als consellers cessats després de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, Torra ha nomenat al front de les seves anteriors responsabilitats Jordi Turull (Presidència), Josep Rull (Territori i Sostenibilitat), Lluís Puig (Cultura) i al republicà Antoni Comín (Salut).

Pere Aragonès, nou home fort d'ERC, ha estat nomenat vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, assumint el mateix rol que va exercir Oriol Junqueras en l'anterior Govern, i Elsa Artadi, mà dreta de Puigdemont, serà la portaveu del Govern i consellera d'Empresa i Coneixement.

De la seva banda, Ernest Maragall, qui fora conseller del PSC i que des de l'1 de maig és militant d'ERC, és el nou conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència.

Els altres consellers d'Esquerra seran, a més de Comín, Ester Capella (Justícia), Chakir El Homrani (Treball, Afers Socials i Famílies), Teresa Jordà (Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació) i Josep Bargalló, que al capdavant d'Educació repetirà el càrrec que va exercir uns mesos durant el Tripartit d'esquerres.

Completen els consellers de JxCat, al costat de Turull, Rull, Puig i Artadi, Miquel Buch -expresident de l'Associació Catalana de Municipis (ACM)- que assumeix Interior, i Jordi Puigneró, conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, departament de nova creació que substitueix a la Conselleria de Governació.

La designació dels quatre exconsellers en presó preventiva o fugits a Bèlgica suposa un desafiament a l'Executiu central, després que el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, hagués assegurat poc abans de l'anunci, que la voluntat de diàleg anunciada per Torra en la carta enviada al president Mariano Rajoy es contradiu amb el fet de nomenar consellers a persones que estan a la presó.

'No seria la millor manera de començar i, en qualsevol cas, això requeriria l'estudi des del punt de vista jurídic per prendre la decisió de quines mesures cabria emprendre', havia apuntat Millo en declaracions abans de l'acte de celebració del 174 aniversari de la Guàrdia Civil a Catalunya a Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat).

Poc després de conèixer-se el nomenament, la defensa de Turull i Rull ha enviat un escrit al Suprem sol·licitat la seva llibertat provisional amb la 'major celeritat i urgència possible', perquè puguin prendre possessió i 'exercir els seus càrrecs de manera 'immediata'.

Perquè els nomenaments siguin efectius, a més de la presa de possessió, el decret corresponent ha de publicar-se en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), encara sota control del Govern en aplicació de l'article 155 de la Constitució.

A més, segons l'article 17 de la Llei de la Presidència de la Generalitat, el Govern sol estarà constituït quan hagin pres possessió del càrrec 'tots els seus membres'.

Més enllà de les incògnites sobre l'efectivitat d'aquests nomenaments, Turull i Rull han acceptat la proposta a través d'un mateix text publicat en Twitter, en el que expressen el seu compromís de dedicar-se 'en cos i ànima al servei de tots els catalans'.

També Comín ha assegurat que la seva designació és un 'honor que assumim amb responsabilitat, humilitat i compromís' i Puig, que ha agraït a Torra la 'confiança i la voluntat de restitució'.

De la seva banda, l'expresident català Carles Puigdemont ha celebrat l'anunci d''un Govern modern per a un país modern, al servei d'una societat moderna, oberta i europea'.

Però la líder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas, ha advertit que 'així no es pot aixecar el 155', amb un 'un president supremacista, un pla il·legal anunciat al Parlament i un Govern amb dos presos i dos fugats que van donar un cop a la democràcia'.

El líder del PSC, Miquel Iceta, ha considerat un 'greu error' la decisió de Torra nomenar 'persones que no es van a poder dedicar plenament i de forma efectiva'; i el líder del PPC, Xavier García Albiol, ha afirmat que 'la composició del nou Govern és un clar missatge de la voluntat de seguir instal·lats en la bronca, el conflicte i la provocació'.

Els retrets al nou Govern s'han succeït també per part de la CUP, PSC, comuns i fins i tot en el si d'ERC en relació amb la falta de paritat de gènere, ja que només hi ha tres conselleres per deu consellers

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00