Sociedad

Falten pisos de protecció oficial

Creix la demanda per tenir un pis de protecció oficial de la Generalitat i és impossible assumir-la. S'atribueix, en part, a l’increment de preus del lloguer i Habitatge diu que és urgent construir nous pisos protegits.

Hi ha més de 9.700 sol·licituds en espera, la majoria persones soles o parelles amb ingressos molt baixos.

Una promoció al centre de Girona. / Imatge: ACN

Girona

Entre 2016 i 2017 ha augmentat un 16% el nombre de sol·licituds al registre d'habitatge de protecció oficial de la Generalitat. Hi ha més demanda i, a més a més, ara mateix la majoria d'aquests pisos encara es destinen a casos d'urgència, per exemple, en casos de desnonament.

"És evident" que la llista d'espera no es pot atendre admet el director de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, Jaume Fornt, i és urgent ja construir nous pisos de protecció oficial de lloguer perquè n'hi ha pocs i, a més, els que ara s'adjudiquen tenen molta menys rotació:

Jaume Fornt, Habitatge

00:24

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000159800/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Segons Fornt cal oferir "lloguers assequibles d'uns 450 euros de mitjana i, ara mateix, en ciutats com Barcelona costen el doble" recorda. Reconeix que per assumir les necessitats d'habitatge futures la solució més important passa per construir nous habitatges de protecció oficial de lloguer i s'han de fer a les zones on hi ha més demanda. Segons un informe d'Habitatge, a les comarques de Girona hi ha 18 municipis amb forta demanda, són totes les capitals de comarca (excepte Ripoll i Puigcerdà) i altres municipis més petits com Fornells, Porqueres, Sarrià, Mont-Ras o Vilablareix.

Ajudes per als promotors

La Generalitat ha obert una nova línia de finançament per animar als promotors públics i privats a construir lloguer assequible, per donar crèdit i seguretat als constructors. Fornt calcula que s'haurien de construir cada any entre 2.000 i 3.000 nous pisos de lloguer protegit i que calculen que d'aquí a 15 anys en faltaran 122.000 a tot Catalunya.

A les comarques de Girona a data 31 de març, hi havia 9.715 sol·licituds d'habitatge de protecció oficial. El 35% de peticions corresponen a una persona sola i el 23% a una parella, el 90% sol·liciten lloguer amb opció de compra i la majoria tenen ingressos molt baixos (els ingressos anuals per accedir a un pis de protecció oficial varien en funció del municipi i la tipologia).

Els inscrits al registre d'habitatge de protecció oficial de la Generalitat ha augmentat un 30% si ho comparem amb ara fa sis anys (de 2.925 sol·licituds el 2011 a 9.373 el 2017).

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00