Sociedad

Només el 15% dels que pateixen un infart fan rehabilitació cardíaca després

La dada és molt lluny de la que seria desitjable pels beneficis que suposa: redueix el risc de tenir un nou infart i serveix per recuperar hàbits saludables.

L'hospital Santa Caterina de Salt és dels pocs centres públics que fa rehabilitació cardíaca, atén uns 80 pacients a l'any però serien més si es dotés de més finançament.

Reportatge Rehabilitació Cardíaca a l'hospital Santa Caterina de Salt

Reportatge Rehabilitació Cardíaca a l'hospital Santa Caterina de Salt

15:17

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000160817/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Girona

Dels 600 pacients que surten cada any de l'hospital Trueta de Girona després de patir un infart, només 80 (15%) fan rehabilitació cardíaca a la unitat del Santa Caterina de Salt.

La xifra és tres vegades superior a la mitjana de l'estat, però encara són molts els malalts del cor que es queden sense aquesta recuperació (voluntària) que consisteix en tres dies d'entrenament a la setmana a la Unitat de Rehabilitació Cardíaca de l'hospital Santa Caterina de Salt, l'únic centre públic a la demarcació que ofereix aquest servei.

El seu coordinador, Eloi Arias, recorda que estan "àmpliament demostrats" els beneficis mèdics de fer rehabilitació cardíaca. Tampoc hi ha dubtes a sobre el cost-efectivitat d'aquest tractament. "Hi ha estudis que avalen que un malalt que fa rehabilitació cardíaca gasta menys en recursos sanitàris que el pacient que no en fa" afegeix.

Eloi Arias, ICS

00:19

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000160803/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Arias recorda que la rehabilitació cardíaca està inclosa al sistema nacional de salut i publicat al BOE des del 2008, però encara no està a la cartera de serveis de tots els hospitals que fan anginoplàsties, per tant, no totes les persones que han tingut un infart poden fer aquesta recuperació.

3 dies a la setmana d'entrenament

La rehabilitació "consisteix en tractar el què ha ocasionat l'infart". Les causes més freqüents són la manca d'exercici físic, la mala alimentació o el consum de tabac.

Eloi Arias, coordinador de la Unitat de Rehabilitació Cardíaca de l'hospital Santa Caterina de Salt / Ràdio Girona

Tres setmanes després de rebre l'alta, el pacient comença la rehabilitació que dura, de mitjana, tres mesos i consisteix en tres dies d'entrenament a la setmana, també reben assessorament d'un nutricionista per millorar l'alimentació i d'un psicòleg, per exemple, per deixar el tabac i controlar l'ansietat. 

Després dels tres mesos de recuperació, els resultats demostren que els pacients han millorat la seva capacitat física i respiratòria, l'alimentació i la majoria deixen de fumar durant el primer any.

Dels 80 pacients atesos en un any a la Unitat de Rehabilitació Cardíaca de Salt, el 85% són homes, la majoria tenen entre 50 i 60 anys.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00