Sociedad

Malestar al PSC després del gir de Pedro Sánchez

Part dels socialistes catalans considera que les propostes i el to utilitzat en els últims dies pel líder del PSOE impedeix construir ponts i rebaixar la tensió a Catalunya

L'alcalde socialista de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros / Roger Segura ACN

Barcelona

Sí a reformar el delicte de rebel·lió per adequar-lo a la realitat catalana. Sí a obligar tots els càrrecs electes a prometre lleialtat al Rei i a la Constitució. Sí a comparar a Quim Torra amb Le Pen. Fins i tot un "ja veurem" davant la possibilitat de prendre el control de TV3 en cas d'un nou 155. El nucli dur del PSC liderat per Miquel Iceta ha fet pinya sense fissures davant la nova estratègia de Pedro Sánchez sobre Catalunya, però això no vol a dir, ni molt menys, que aquesta estratègia sigui compartida per tots els dirigents i càrrecs electes.

Segons expliquen a la SER fonts del partit, internament s'ha generat un fort debat sobre aquest tema, i diverses figures de pes dels socialistes catalans han fet notar en canals de comunicació interna, com els grups de Whatsap, que, per exemple, comparar al nou president amb Le Pen no ajuda a rebaixar la tensió a Catalunya ni tampoc a fer creïble el relat del PSC d'ajudar a teixir ponts. "En públic hem de callar perquè diríem coses molt grosses", apunta d'aquestes fonts.

Tot i això, ja han començat a sorgir algunes veus que sí deixen entreveure públicament aquest malestar. Encara que de forma subtil, la primera a fer-ho va ser la Secrtetaria d'Acció Electoral del partit, Assumpta Escarp, que, preguntada sobre el tema a 'El Balcó' de SER Catalunya ha apuntat que ella "no faria" aquest tipus de comparacions. Més contundent va ser l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, que va reconèixer a TV3 que no li havia agradat que Sánchez qualifiqués a Torra de "racista" i que va advertir que aquest tipus de frases no ajuden a "seduir" als independentistes. Després de les seves paraules, l'actual diputat al Parlament, Carles Castillo, va donar suport públicament a Twitter a l'alcalde de Tarragona i va demanar als socialistes que es centraran en negociar amb el nou Govern algunes qüestions urgents, com l'anteriorment conegut com Barcelona World.

Els dirigents crítics deixen clar, tant en públic com en privat, que els polèmics articles i tuits de Torra els semblen absolutament censurables, reconeixen que el nou líder no té "el millor perfil" per ser president i sostenen que les seves primeres decisions són equivocades i busquen mantenir la tensió amb l'Estat. Ara bé, asseguren que seguir-atacant no aporta res de bo ni ajuda a resoldre la crisi territorial.

De fet, molts d'ells van donar suport a Pere Sánchez al procés de primàries, però ara viuen "amb depeción" seus "anades i vingudes" i la seva "falta de lideratge". Segons recorden, en pocs mesos el líder socialista ha passat de defensar a ultrança la plurinacionalitat i la reforma constitucional a adoptar un discurs "més propi de Ciutadans o del PP".

Aquestes crítiques internes contrasten amb el tancament de files d'Iceta i del seu grup de confiança, que fins i tot ha avalat la polèmica comparació entre Torra i la ultradreta. "Dir les coses com són sempre ajuda, i si Torra té textos amb expressions que són d'aquest tipus cal dir-ho, cal denunciar-ho, i s'ha de fer una petició de disculpes, el que no ajuda és no dir les coses", ha apuntat aquest dimarts el secretari d'Organització, Salvador Illa.

Algun dels crítics lamenta que no hagi estat tan contundent demanant al PP unes disculpes per la corrupció.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00