Sociedad

Surt en llibertat el director general de Plataforma Educativa

La Policia Nacional s'ha emportat de Plataforma Educativa i de la Fundació Utopia informació relacionada amb tres subvencions sota sospita.

L'operatiu de la UDEF a Catalunya per saber si s'han desviat 2 MEUR de subvencions destinades a cooperació internacional també n'investiga tres cobrades per l'empresa IGFA de Les Preses. L'epicentre de l'operatiu és la Diputació de Barcelona.

La Policia s'emporta detingut el director gerent de Plataforma Educativa, Jordi Pascual / ACN (Marina López)

Girona

Una vintena d’agents de la Policia Nacional han registrat durant més de set hores la seu de Plataforma Educativa (al C/ Garrotxa de Girona) que engloba set associacions i fundacions del camp social. En acabar l'escorcoll s'han emportat detingut el seu director general, Jordi Pascual, que ha sortit emmanillat i aplaudit per una vintena de treballadors de l'entitat. Cap a les 20:00h, Pascual ha sortit en llibertat després de passar per la comissaria de la Policia Nacional de Girona.

De la seu de Plataforma Educativa, els agents s'han emportat informació relacionada amb dues subvencions cobrades per aquesta fundació i una tercera subvenció cobrada per la Fundació Utopia (que depèn de la primera) i que sumen més de 150.000 euros. Anaven destinades a desenvolupar projectes de cooperació a l'Uruguai i el Marroc, però s'haurien acabat desviant segons els investigadors.

Una quinzena d'agents de la Policia Nacional també s'han presentat, aquest matí, a l'empresa de gestió de residus IGFA SA, amb seu a Les Preses (Garrotxa). D'aquí s'han emportat, informació relacionada amb un contracte que el 2014 La Diputació de Barcelona va adjudicar a IGFA per més de 21.000 euros i era un projecte de cooperació per a gestió de residus a San José (Costa Rica). D'aquesta empresa, s'investiga dues subvencions més atorgades per la Diputació de Barcelona, quan era president Salvador Esteve (també detingut avui), que sumen 120.000 euros i són dels anys 2013 i 2014.

Aquestes dues operacions són la derivada gironina de macrooperació de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) ha fet a Catalunya, amb epicentre a la Diputació de Barcelona que ha acabat amb 29 detinguts. Només 5 passaran la nit a la garjola i demà hauran de declarar davant del jutjat d'instrucció 1 de Barcelona que instrueix el cas. Els delictes dels quals se'ls acusa són malversació, prevaricació, negociació prohibida a funcionari públic, falsedat i frau en subvencions.

Segons un comunicat emès pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), és una operació que va arrencar ara fa més d'un any i que investiga si s'haurien defraudat de l'ordre de 2 milions d’euros mitjançant subvencions fraudulentes en matèria de cooperació al desenvolupament amb països d'Amèrica Llatina, Marroc o Bòsnia entre els anys 2012 i 2015.

Durant més de set hores agents de la policia nacional van registrar la seu de Plataforma Educativa al carrer Garrotxa, al barri de Sant Narcís de Girona, aquí hi ha també les oficines de la Fundació Utopia que depèn de la primera... es van emportar informació relacionada amb tres subvencions d'aquestes dues entitats cobrades entre el 2012 i 2014, més de 150.000 euros per a fer projectes al Marroc i l'Uruguai, però que segons els investigadors, s'haurien acabat desviant. També es van emportar detingut el director gerent de Plataforma Educativa, Jordi Pascual, aquest era el moment que la policia se l'emportava emmanillat davant dels treballadors.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00