Sociedad

JxCat, ERC i CUP rebutgen comissió d'investigació de l'espionatge dels Mossos

Justifiquen el seu veto al fet que C's i el PPC han rebutjat la seva proposta d'ampliar la investigació a totes les forces de seguretat que operen a Catalunya

El ple d'avui al Parlament / Toni Albir EFE

JxCat, ERC i la CUP han tombat avui la proposta de la resta de grups parlamentaris de crear una comissió d'investigació sobre el presumpte espionatge per part dels Mossos d'Esquadra, després de denunciar que Ciutadans i el PPC han rebutjat la seva idea d'ampliar aquesta investigació a d'altres cossos de seguretat.

La proposta de resolució de creació d'una comissió d'investigació sobre l'espionatge a periodistes i polítics per part del govern de la Generalitat, presentada conjuntament per Ciutadans, el PSC, Catalunya en Comú-Podem i el PPC, ha estat finalment rebutjada per 68 vots en contra davant 64 a favor.

JxCat, ERC i la CUP han justificat el seu veto a aquesta comissió al fet que Ciutadans i el PPC han rebutjat la seva proposta d'ampliar la investigació a totes les forces de seguretat que operen a Catalunya, i no només sobre els Mossos d'Esquadra.

Els tres grups independentistes, en aquest sentit, han criticat l'actitud "intransigent" de Ciutadans i el PPC, però en canvi han alabat l'"esforç" negociador, "fins a l'últim minut, del PSC i dels Comuns per intentar arribar a un acord que permetés la creació d'aquesta comissió.

Durant el debat, el diputat de Cs Matías Alonso ha defensat aquesta proposta de comissió com una "mesura d'higiene democràtica imprescindible" després d'aquest "espionatge il·legal" orquestrat pel "Govern de CiU" amb el "suport explícit del seu soci principal, ERC".

Alonso ha criticat que Junts per Catalunya, ERC i la CUP "se sentin més còmodes en les pràctiques totalitàries i amb una policia política" amb la seva negativa a donar suport a aquesta comissió d'investigació.

Des del PSC, Assumpta Escarp ha considerat que l'esmentada comissió "mai ha agradat a la majoria independentista", i ha reclamat "poder determinar els responsables que van donar l'ordre de destruir el passat 26 d'octubre diverses caixes de documents comprometedors en una incineradora".

El diputat de Catalunya en Comú-Podem Joan Josep Nuet ha reivindicat la necessitat de "saber la veritat" sobre aquest presumpte espionatge, quin càrrec polític ho va ordenar i qui han estat espiats, i ha advertit que en política "no tot s'hi val".

Per part del PPC, Alejandro Fernández ha indicat que "en aquest país assistim perplexos a espectacles de degradació de la vida publica, i en alguns espais afecten al meu propi partit, i això a nosaltres ens fa molt mal, però en d'altres afecta a d'altres partits, i ara cal reflexionar sobre el que passa aquí".

Des dels partits independentistes, el diputat de Junts per Catalunya Josep Riera ha criticat Ciutadans i PPC per promoure una "caça de bruixes" contra la policia autonòmica catalana amb una comissió que, a més, sol busca un "espectacle mediàtic" en el que "no entrarem".

En aquest sentit, ha lamentat que Ciutadans i PPC hagin rebutjat l'única petició de Junts per Catalunya per donar suport a aquesta comissió, que la investigació s'ampliés a totes les forces de seguretat que operen a Catalunya: "I tant que la ciutadania vol saber i vol respostes", però també es pregunta si l'anomenada 'operació Catalunya' "segueix vigent", ha argumentat.

El diputat d'ERC Òscar Peris ha elogiat "la labor exemplar que fa el cos dels Mossos", i ha dit ser favorable a "qualsevol mesura que enforteixi la democràcia i posi llum als elements que no estan clars", reclamant investigar si hi ha hagut espionatge per part de tots els cossos de seguretat i no només d'un.

La diputada de la CUP Maria Sirvent ha assegurat que el seu partit "està a favor d'investigar tots els cossos de seguretat, i no només d'alguns, ja que hi ha qui només busca titulars de premsa i volen la comissió per construir un relat esbiaixat al servei de corruptes i banquers".

Cs, PSC, Catalunya en Comú-Podem i PPC van impulsar conjuntament la seva sol·licitud de crear una comissió d'investigació sobre l'espionatge a polítics i periodistes contraris a la independència i cossos de seguretat de l'Estat per part de la Generalitat.

La Policia Nacional, que va evitar que els Mossos destruïssin el passat 26 d'octubre nombrosa documentació que duien a una incineradora, va remetre un informe a la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela en el que conclou que la policia catalana controlava polítics de PP, Cs, PSC i PDeCAT, a més de periodistes, advocats i dirigents sindicals.

La proposta que avui ha fracassat pel veto independentista proposava crear una comissió d'investigació "sobre l'espionatge polític i les activitats de seguiment d'algunes unitats del Cos de Mossos d'Esquadra a determinats dirigents polítics, sindicals i socials, a periodistes i d'altres cossos de seguretat i informació de l'Estat".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00