Sociedad

Assagen el conreu d'arròs amb rec gota a gota a Pals

És possible produir arròs sense anegar el camp? Això és el estudiaran aquest estiu a Pals els arrossaires, la Universitat de Girona i una empresa israeliana que és líder en l'estalvi d'aigua en l'agricultura. Al camp triat, de gairebé una hectàrea, hi han enterrat gairebé 11 kms de tubs. Els resultats els compararan amb els d'un camp tradicional i també es provarà una varietat d'arròs que demanda menys aigua.

Els tubs s'han enterrat a 25 centímetres de profunditat. Imatge: Agroeng.Udg / Imatge: Agroeng.Udg

Girona

En un camp de 0'8 hectàrees hi han enterrat gairebé 11 kms de tubs de rec gota a gota a 25 centímetres de profunditat per vèncer el principal obstacle de l’aplicació d’aquest sistema al conreu de l’arròs; que la maquinària que entra al camp faci malbé una infrastructura que, d'altra banda, és cara.

També s'aprofitarà per provar-hi una nova varietat que és menys demandant d'aigua i que conviurà amb les varietats locals.

Miquel Duran, UdG

00:22

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000161039/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

L’enginyer agrònom Miquel Duran, del grup d’investigació d’Enginyeria Agrària de la UdG, explica que durant tot el procés s’aniran mesurant diferents paràmetres d’aquest camp i d’un altre de característiques similars que es conrearà mitjançant el sistema tradicional d’anegar el camp i que, al final, compararan. S’han fet proves similars en d’altres països com Itàlia o Alemanya però aquí és el primer cop.

L’objectiu és comprovar si es pot arribar a produir arròs amb la meitat d’aigua i a quin cost. No tant per implantar aquest sistema en zones on ja es produeix arròs, com el Delta de l’Ebre o els arrossars de Pals (difícilment els costos compensarien) però sí per introduir aquest conreu en espais on ni s’ha plantejat, precisament, per l’escassedat d’aigua.

Els tubs -que proporciona una empresa israeliana puntera en l’estalvi d’aigua en l’agricultura- s'acaben d'instal·lar en una parcel·la cedida per un arrossaire i d'aquí a poc es començarà la sembra.

Ja fa temps que els arrossaires de Pals estan interssats en l'estalvi aigua. Fa un parell d'anys van provar el conreu amb rec intermitent que, a diferència del conreu tradicional, no manté tot el temps la làmina d'aigua característica dels camps d'arròs.

Raül Muxach

Raül Muxach

En Ràdio Girona desde 1998. Redactor de informativos y narrador de partidos de futbol y baloncesto.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00