Sociedad

Barcelona obligarà els promotors a destinar el 30% dels edificis a habitatge públic

El govern de Colau renuncia a aplicar la mesura manera immediata per aconseguir el suport de l'oposició

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau / Pol Solà ACN

Barcelona

L'Ajuntament obligarà a que totes les noves promocions d'habitatges o les grans rehabilitacions d'edificis que es facin a Barcelona hagin de reservar un 30% del sostre a habitatge protegit. La comissió d'urbanisme ha aprovat inicialment la modificació del Pla General Metropolità que contempla aquesta mesura. Les noves regles de joc entraran en vigor quan s'aprovin definitivament per l'Ajuntament i la Generalitat i això serà ja passat l'estiu.

El govern de Colau i les entitats que han defensat aquest mesura, com la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca o el Sindicat de Llogaters, han renunciat a la seva aplicació immediata per aconseguir els suports que necessitaven per aprovar-la. I és que Esquerra Republicana i el PSC condicionaven el seu vot favorable a que desaparegués aquesta opció. Ha estat una negociació contrarellotge que el govern municipal ha deixat en mans de les entitats.

L'alcaldessa, Ada Colau, assegura que aquest canvi de normativa suposa un canvi de paradigma perquè per primera vegada "coresponsabilitza promotors, immobiliàries, fons inversors, a tots els actors que durant aquests anys han fet beneficis obscens, beneficis milionaris, sense assumir cap responsabilitat".

L'Ajuntament calcula que quan aquesta mesura estigui en vigor, els privats faran uns 300 pisos de protecció pública cada any. A més, no seran habitatges situats només en determinats barris, sinó distribuïts per tota la ciutat.

El govern també assegura que la mesura s'ha pensat de manera que totes les operacions immobiliàries seran rendibles per als promotors. Diuen que les empreses que hagin comprat solars abans del 2016 continuaran guanyant diners perquè el valor del sòl s'ha incrementat un 60% entre 2013 i 2017. Els que hagin adquirit terrenys en 2016 no hauran de complir amb el 30% de reserva d'habitatge públic sinó que es regiran per les condicions actuals.

Crítiques de l'oposició

Tot i que la mesura s'ha aprovat per 23 vots a favor (els de Barcelona en Comú, ERC, PSC i CUP), no han faltat crítiques en el debat que s'ha fet a la comissió d'urbanisme de l'ajuntament. La regidora que de la CUP, Eulàlia Reguant, ha lamentat que socialistes i republicans hagin obligat a ajornar l'aplicació de la normativa assegurant que han aconseguit "que els promotors estiguin contents".

El regidor d'Esquerra Republicana, Jordi Coronas, ha justificat la posició del seu partit assegurant que si s'hagués aplicat només amb l'aprovació inicial, es podrien haver trobat amb recursos judicials contra la seva tramitació. El socialista, Daniel Mòdol, assegura que aquesta inseguretat jurídica hauria paralitzat molts projectes a la ciutat posant en perill els llocs de treball de molta gent.

Des de Ciutadans, el regidor Koldo Blanco, celebra que finalment la normativa no s'apliqui de manera immediata i lamenta que no s'hagi parlat amb el sector privat abans d'aprovar-la.

El regidor del PDeCAT, Jordi Martí, i també Xavier Mulleras del PP, consideren que aquesta iniciativa respon a la necessitat del govern de tapar els "fracàs" de la seva política d'habitatge.

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca es mostra satisfeta per la feina feta a l'espera de l'aprovació definitiva. I l'Associació de Promotors i Constructors de Catalunya considera que la mesura no s'ajusta a la llei i que el fet d'haver de construir uns pisos a preu més baix portarà a incrementar els preu de la resta.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00