Sociedad

Un fàrmac per diabètics, clau per evitar l'envelliment

Investigadors de l'ICO-Idibgi a Girona han descobert com un fàrmac per diabètics pot ajudar a retardar l'aparició de malalties relacionades amb l'envelliment com les neuro-degeneratives o el càncer. És un fàrmac que atura la proteïna que desencadena la maquinària de l'envelliment i això fa pensar als investigadors que un tractament preventiu per l'envelliment és possible.

Imatge: ICO

Girona

Envellir és anar perdent els marcadors genètics que regulen el comportament de les nostres cèl·lules, diu el cap del Grup de Metabolisme i Càncer de l'ICO-IdibGi, Javier Menéndez, i el responsable de desencadenar aquest procés és una proteïna (KDM6/UTX) que, si la neutralitzem, retarda l'aparició de malalties associades a l'envelliment com les cardiovasculars, les neuro-degeneratives o el mateix càncer.

Això és el que fa aquest fàrmac per a diabètics, la metformina; aturar aquesta proteïna i retardar l'aparició d'aquestes malalties.

Diu Menéndez que ja feia temps que tenien evidències d'aquest segon ús de la metformina. L'avenç és que han entès com ho fa i això obre un nou enfoc en el tractament de les malalties associades a la vellesa; d'atacar-les de manera individual i quan es presenten a fer-ho de manera preventiva perquè apareguin més tard.

Menéndez diu que és un plantejament que, fa uns anys, s’hagués titllat de “xarlataneria” o “ciència ficció” però que ara ja és plantejable i avança que a Girona ja s’han marcat com a objectiu començar a buscar medicaments que tinguin el mateix efecte que la metformina.

Javier Menéndez, IdibGi

00:35

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000162698/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Els assajos en laboratori fets amb cèl·lules i amb mostres de malalts han estat positius i ara el pas que falta és l'assaig clínic amb humans. Als Estats Units ja s'està fent amb una mostra de més de 3.000 persones entre 70 i 80 anys que tenen malalties associades a la vellesa a les que s’aplicarà un tractament amb aquest medicament..

Abans d'entrar a la laboratori, diu Menéndez, ha estat clau el paper d'una empresa catalana especialista en disseny computacional de fàrmacs, Mind the Byte, que van permetre reduir fins a només 41 el nombre de proteïnes susceptibles de ser neutralitzades per la metformina.

Raül Muxach

Raül Muxach

En Ràdio Girona desde 1998. Redactor de informativos y narrador de partidos de futbol y baloncesto.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00