Sociedad

La contaminació no incrementa el risc de patir TDAH

Un estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona conclou que estar exposat a nivells alts de pol·lució durant l’embaràs no incrementa el risc del fetus de desenvolupar un trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat, tal i com apuntava un estudi anterior

Getty Images

Barcelona

Després d'analitzar una mostra de 30.000 nens i nenes d’entre 3 i 10 anys de set països europeus, entre ells Espanya, l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) ha conclòs que estar exposat a la contaminació mentre som a l'úter no incrementa el risc de patir un trastorn de dèficit d'atenció o hiperactivitat, tal i com apuntava un estudi anterior d’ISGlobal coordinat també per la investigadora Mònica Guxens.

L’estudi ha fet un seguiment dels nivells de diòxid de nitrogen i partícules als que van estar exposats aquests 30.000 nens i nenes durant la seva gestació. I els ha creuat amb informació aportada pels seus pares i professors sobre el seu comportament i actituds relacionades amb la hiperactivitat i el dèficit d’atenció. I la conclusió, és que “no han trobat una associació directa entre l’exposició a la contaminació de l’aire durant l’embaràs i un increment del risc dels símptomes de dèficit d’atenció i hiperactivitat”.

El que sí demostra de nou aquest estudi, com ja apuntava l’anterior, és que “l’exposició a la contaminació atmosfèrica sí que podria tenir efectes perjudicials en el desenvolupament neuropsicològic, especialment en nens i nenes que són genèticament susceptibles”. Segons Guxens, aquestes altres afectacions cerebrals podrien ser trastorns més relacionats amb les addiccions o la impulsivitat, però això "és el que han d'acabar de matisar els propers estudis que es facin".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00