Sociedad

Les dones drogoaddictes demanen menys ajuda

Només el 15,8% de les persones ateses a Projecte Home són dones. Segons aquesta ONG, els costa més demanar ajuda per un doble estigma: el de ser drogoaddictes i el d'incomplir l'estereotip tradicional femení

Getty Images

Barcelona

Només el 15,8% de les persones que l’any passat van demanar ajuda a Projecte Home per superar una addicció són dones. Segons aquesta ONG, no és que elles siguin menys addictes, sinó que els costa més demanar ajuda per un doble estigma: el de ser drogoaddictes i el d’incomplir l’estereotip tradicional de “dona responsable i cuidadora”.

El director de Projecte Home, Oriol Esculies, explica que les dones addictes a l'alcohol i altres drogues triguen més a demanar ajuda i quan ho fan –si ho arriben a fer–, la seva addicció està molt més avançada i la seva salut, pitjor. Només dos exemples: “gairebé la meitat de les dones que atenem té un trastorn mental, sobretot depressió, ansietat o trastorn límit de la personalitat. Mentre que entre els homes la prevalença és del 30%; i un 12% d’elles és portadora del VIH, enfront el 6% dels homes”. I això s’explica, segons l’entitat, “perquè són víctimes d'un doble estigma”. “No només es jutja a les dones per consumir drogues i abusar d’elles sinó que també se les culpa a nivell social i familiar per infringir l’estereotip més tradicional que massa sovint encara s’atribueix a les dones”.

En aquest sentit, Projecte Home ja treballa per millorar l'atenció a les dones drogoaddictes, començant per replantejant-se el nom de l'entitat i també per sensibilitzar els homes que estan en tractament per evitar actituds masclistes.

La cocaïna continua a l’alça

L’informe anual de 2017 de Projecte Home constata que la cocaïna continua sent la substancia principal de consum. L’any passat, un 53,4% dels casos que van arribar a Projecte Home van ser per un consum abusiu de cocaïna, enfront del 45,7% de 2016. En segon lloc, el 33,1% dels casos van ser per consum problemàtic d’alcohol. La resta de casos, amb molta distància, van ser per consum d’heroïna (5,3%), ludopaties (2,3%), cànnabis (3,3%) i altres substàncies.

Entre els joves les posicions canvien. La substància més consumida i per la que més ajuda demanen és el cànnabis (71,8% dels casos) seguida per la cocaïna (11,3%), l’alcohol (9,9%) i les ludopaties (4,3%).

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00