Sociedad

Els Bombers alerten que s’ha acabat la treva d’incendis als boscos catalans

Aquesta setmana comença de debò la campanya d’incendis de l’estiu amb una pujada de les temperatures

Els equips d’extinció ja han detectat un sotabosc més sec per culpa de la calor

Efectius dels bombers treballant en l'extinció d'un foc a Aitona (Segrià), la setmana passada / Bombers de la Generalitat

Barcelona

La campanya comença tres setmanes més tard del que és habitual i es nota amb el serveis. Els Bombers ha fet 822 sortides des del 15 de juny i fins el 5 de juliol d’enguany, unes 500 menys que l’any passat a les mateixes dates quan van ser 1.347. Però la situació canviarà a partir d’aquesta setmana perquè entra vent càlid pel sud i per tant, les altes temperatures posen en guàrdia els Bombers. El sotsinspector Edgar Nebot del Grup de Recolzament d'Actuacions Forestals (GRAF) explica que les plantes ja són rosses. “Tota la vegetació que hi ha al bosc sota l’arbrat, que fins ara mantenia una certa humitat, canviarà i per tant entrarem en campanya. Com que ve tan tard l’entrada, coincideix que moltes plantes paren l’activitat biològica per la calor i venen rosses. A partir d’ara notarem un salt”.

Els Bombers de la Generalitat ja han detectat que els focs als conreus corren a un quilòmetre per hora i no s’aturen quan arriben a la massa forestal perquè ja troben combustible per cremar. És l’herba que les pluges van mantenir verda però que la calor ha assecat. “Les humitats baixes venen per l’entrada de mestral i tramuntana. Quan hi ha episodis de calor, la vegetació com que nota que pugen les temperatures diu que no vol perdre aigua i para l’activitat i es nota la deshidratació. No mou saba, se’n va de vacances perquè perd més del que pot mantenir”, explica Nebot de forma pedagògica.

Els equips d’extinció que han treballat en els incendis de la setmana passada a Vilopriu (Baix Empordà) o Sant Pere de Ribes (Garraf) van detectar que les flames començaven a llançar focus secundaris i saltaven alguna carretera o pista forestal ampla. “Hem anat veient una evolució constant”, detalla el sotsinspector del GRAF de Bombers.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00