La LlavorLa Llavor
Gastro
LA LLAVOR

L'agricultura ecològica no és futur, és present

El Comitè d'Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana es reivindica en La Llavor: ja no parlem d'una opció de futur, parlem de present, diu el seu president.

La llavor (14/07/2018)

La llavor (14/07/2018)

29:55

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/004RD010000000335018/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Valencia

José Antonio Rico és el president del Comitè i ha passat per la Ser. Les dades del Ministeri d'Agricultura ho acrediten: la Comunitat Valenciana lidera el creixement nacional en nombre d'agricultors que aposten per l'ecologia i també en la superfície dedicada a açò en 2017. Quasi el 7% dels productors ecològics d'Espanya estan a la Comunitat Valenciana i solament per una qüestió de grandària som la sisena autonomia productora en termes absoluts.

La raó cal cercar-la en diverses raons. La primera, el consumidor ho té clar i cerca eixe valor afegit. A més, a la Comunitat Valenciana la Generalitat recolza el model i fins i tot compta amb un pla que marca el camí. Rico és clar, si a dia d'avui no s'aposta més per l'agricultura ecològica és perquè no s'investiga prou en aqueixa línia. La investigació s'ha bolcat en l'agricultura química tradicional.

Si la investigació, açò és, si els recursos se centren en l'agricultura ecològica és qüestió de temps que aqueix model servisca per a proveir a tota la població i acabar d'una vegada amb el mite que el model ecològic és incapaç de donar de menjar a tota la població.

Rico explica que a la Comunitat Valenciana hi ha molts productors ecològics però que no s'uneixen i formen una espècie de lobby per l'estructura del camp valencià, bàsicament minifundista, en el qual no preval precisament la unió i en el qual encara hi ha molta desconfiança.

CARMEN SERRANO

Carmen Serrano, la primera dona que va aconseguir pescar en l'Albufera, recorda deu anys després els 20 anys de lluita per a aconseguir la igualtat. I mirant al passat vuit de març reflexiona sobre com ha canviat la societat. El respatler social dels últims temps no va existir en els seus anys de lluita. I no vol veure's com a pionera però sí reivindica la seua lluita.

És més, afirma que gràcies a l'entrada de les dones en la confraria de pescadors avui tant la confraria com la pràctica de la pesca en el llac perviu. I va més enllà, sense la confraria l'Albufera no sobreviuria. Per açò reivindica la pesca en el llac i lamenta que no arribe aigua suficient en aquests temps de sequera. La salinitat amenaça a la pesca i a l'agricultura però les administracions sembla que no volen veure-ho.

Juan Magraner

Juan Magraner

Editor 'Hoy por Hoy Matinal Comunitat Valenciana' y director del programa agroalimentario de 'La Llavor'....

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00