Última hora

Irán denuncia explosiones en su territorio y activa las defensas aéreas

Sociedad

Leticia Dolera serà la pregonera de la Mercè 2018

L'actriu, guionista i directora barcelonina Leticia Dolera serà la pregonera de les festes de la Mercè 2018. El cartell és de la dibuixant Sònia Pulido

Leticia Dolera, la pregonera de les festes de La Mercè 2018 / LETICIA DOLERA/ EUROPAPRESS

Barcelona

L'actriu, guionista i directora de cinema barcelonina Letícia Dolera serà la pregonera de les pròximes Festes de la Mercè, el dia 21 de setembre, mentre que el cartell l'ha realitzat la il·lustradora Sònia Pulido, segons ha anunciat avui l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

La ciutat de Lisboa serà la convidada d'aquest any, amb una mostra de les seves expressions culturals, des de teatre físic i d'acrobàcies, a danses urbanes i africanes, sense oblidar la música de fados, amb dos dels seus principals artistes, Cuca Roseta i Camané.

Marta Pérez

Colau ha defensat que Barcelona és una ciutat feminista, "que es declina en femení, que aquest any ha protagonitzat manifestacions feministes massives", que vol la "igualtat d'oportunitats, viure sense cap violència ni discriminació". També ha reivindicat que les dones "estem, som, creem, pensem, ens trobem en totes les esferes de la vida, en el món econòmic, polític, cultural, científic, però no sempre arribem als llocs de màxima visibilitat, reconeixement o decisió, és per això que aquesta Mercè necessàriament l'havíem de fer amb veu i ulls de dona".

En la seva al·locució no ha obviat que, de dotze pregoners que hi ha hagut els últims anys, només tres eren dones, malgrat que "tenim moltíssimes dones de talent".

D'altra banda, ha destacat que continua l'"aposta de descentralització" de les festes, amb actes a sis dels deu districtes, expandint-se el mes de setembre vinent, entre els dies 21 i 24, cap als barris de l'àrea del Besòs, especialment al Bon Pastor.

Un altre destacat d'aquests dies serà l'artèria del Paral·lel, on s'ubica la sala Apolo, que celebra el 75è aniversari de la seva fundació.

Una emocionada Letícia Dolera, molt activa els últims anys en la lluita feminista, ha mostrat la seva il·lusió per poder exercir com a pregonera, cosa que ha qualificat com un regal, encara que no ha amagat que comportarà una responsabilitat, de la qual espera "estar a l'altura".

Pilar Tomás

Ha rememorat que va néixer i es va criar a la ciutat, encara que també ha viscut i treballat durant anys a Madrid, i ha estat a Barcelona on va fer els seus primers petons, on va assistir a les primeres festes o a la primera manifestació, a més de ser el primer lloc "on em van assetjar al carrer, desgraciadament".

Mai havia imaginat que exerciria el paper de pregonera, però quan va rebre la trucada d'Ada Colau no va dubtar de poder-ho compartir amb "la primera alcaldessa de Barcelona".

La il·lustradora barcelonina Sònia Pulido firma un cartell amb una figura gegant, vestida de groc, que representa una Mercè amb els peus a terra, connectada amb la realitat, que sap el que vol i que obre els braços en un gest que significa que vol acollir altres Mercè, després d'arribar a la conclusió que no n'hi ha una de sola, sinó que avui les "Mercès són diverses".

En el seu parlament, Pulido ha coincidit amb Dolera que ha fet l'encàrrec amb "molta il·lusió i responsabilitat" i que a l'hora de posar-se davant el llenç en blanc el primer que es va preguntar és qui és avui la Mercè.

Va buscar imatges de les primeres representacions de la verge i va extreure la idea que era una figura "que invitava, protegia" i d'aquí va sorgir la capa, que recorda una carpa de circ, metàfora de festa, i amb la qual acull "petites Mercès, les 'Merceditas', com les vaig batejar, en una idea de celebració i que tots hi tenim cabuda".

Preguntada sobre el groc del vestit, ha subratllat que no "hi ha cap intencionalitat" i que es tracta d'un color que representa "el sol, l'alegria". "Està bé que no ens apropiem dels colors, que són de tots, i el groc està carregat d'energia, de festa", ha tancat.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00