Sociedad

Els pesticides i els contaminants del trànsit predisposen a patir ELA o TDAH

Investigadors de la UdG i del CIBERESP conclouen que l’exposició a “alts nivells” de pesticides i a contaminants atmosfèrics derivats del trànsit pot augmentar el risc de patir esclerosi lateral amiotròfica (ELA) o trastorns per dèficit d’atenció

Girona

Els investigadors de la UdG i del Consorcio de Investigación Biomédica en Red de Epidemiología y Salud Pública (CIBERESP), Marc Sáez i Maria Antonia Barceló, han comprovat que, a part de components genètics, hi ha factors ambientals i geogràfics que predisposen a patir esclerosi lateral amiotròfica (ELA).

En col·laboració amb la Unitat Funcional d’Esclerosi Lateral Amiotròfica de l’hospital de Bellvitge, els investigadors han analitzat 383 casos de malalts d’ELA i els han comparat amb persones sanes de la seva edat i mateix. Han detectat que els malalts viuen a prop de zones agrícoles on s’usen pesticides i a prop a carreteres que acumulen molt de trànsit, per tant, estan més exposats a contaminants atmosfèrics com els òxids de nitrogen dels vehicles dièsel.

En concret, i com a primera hipòtesi, assenyalen el Maresme, el Vallès Oriental i el Baix Llobregat com les tres zones de Catalunya on hi ha més risc de desenvolupar la malaltia.

Són les primeres evidències explica l’investigador Marc Sáez i seguiran investigant per determinar quin tipus d'agricultura és la més perjudicial (sospiten que la de regadiu), quin tipus de pesticides i quina dosi:

Marc Sáez - Investigador UdG i CIBER

00:24

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000163263/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Relació entre pesticides, contaminants i el TDAH

A part de l'ELA, els investigadors també han pogut relacionar l’ús de pesticides i l’exposició a contaminants del trànsit amb l'aparició del trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH).

En col·laboració amb l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) han analitzat entre 2005 i 2012 a La Selva interior fins a 5.000 menors de 8 anys (d’aquests uns 200 amb TDAH detectat) i han comprovat que viure a menys de 100 metres d’una zona agrícola o viure a 300 metres d’una autòpsia, autovia o polígon industrial està associat amb un major risc de patir TDAH.

Sáez explica que seguiran investigant per confirmar amb més detall la relació entre el trastorn i aquests factors ambientals i els resultats finals, diu Sáez, han de servir per dissenyar mesures preventives per frenar el risc de patir ELA i TDAH.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00