Sociedad

Llarena rebutja l'extradició de Puigdemont només per malversació

El magistrat del Tribunal Suprem mou fitxa després d'estudiar la traducció oficial de la decisió de Schleswig-Holstein i acusa els jutges alemanys de "falta de compromís"

Imatge d'arxiu del jutge del Tribunal Suprem, Alberto Llarena / TSJC

Barcelona

El jutge Pablo Llarena ha decidit rebutjar el lliurament de Carles Puigdemont acusat només per un delicte de malversació, i no per rebel·lió, renunciant de moment a l'euroordre que mantenia activa contra l'expresident català, arrestat a Alemanya el passat mes de març una vegada processat. El magistrat denuncia una "falta de compromís" del tribunal alemany, que amb la seva decisió "anticipa un enjudiciament per al qual no té cobertura normativa" i també retira l'euroordre dels altres sis fugats a Bèlgica, Escòcia i Suïssa: Toni Comín, Meritxell Serret, Lluís Puig, Clara Ponsatí i Marta Rovira.

Una decisió semblant a la presa al desembre respecte del procés de lliurament obert llavors a Bèlgica, quan el magistrat va veure perillar l'acusació de rebel·lió en mans de les autoritats d'aquest país. El moviment del jutge Llarena arriba després que l'Audiència Territorial de Schleswig-Holstein hagi fet pública la seva negativa a lliurar a Carles Puigdemont a les autoritats espanyoles acusat d'un delicte de rebel·lió, avalant només l'acusació per malversació de cabals públics. El magistrat va rebre aquest dimecres la traducció oficial, realitzada pel Ministeri de Justícia, de la resolució alemanya.

La decisió implica que els set fugats poden, per ara, circular de forma lliure per qualsevol país menys per Espanya: l'ordre d'ingrés a la presó segueix vigent dins les nostres fronteres. El magistrat rebutja acudir al Tribunal de Justícia de la Unió Europea a través d'una qüestió prejudicial en entendre que aquest pas hauria d'haver donat, en tot cas, el tribunal alemany.

Ni disturbis ni incendis

Entre d'altres arguments, els tres magistrats alemanys afirmaven que la violència i els disturbis al carrer no van ser tan greus, ni el 20 de setembre ni l'1 d'octubre, com per doblar el braç de l'Estat espanyol, i que a més Carles Puigdemont no podia ser responsabilitzat de tots i cadascun dels altercats, per exemple, ocorreguts durant la jornada del referèndum il·legal.

ELS ADVOCATS DE PUIGDEMONT

Els advocats de Carles Puigdemont a Alemanya diuen que la decisió del jutge Pablo LLarena, que ha retirat la petició d'extradició de l'expresident de Catalunya és "sensata" i "lògica". En un comunicat, l'advocat Wolfgang Schomburg i el seu equip reiteren que des del seu punt de vista "els conflictes polítics s'han de resoldre políticament, i no a través del dret penal". Els advocats han remarcat que "la persecució espanyola de Puigdemont per tota Europa s'ha acabat".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00