Sociedad

Un oncòleg de Girona denuncia la mort d'una pacient amb càncer després d'una pseudoteràpia

La noia va arribar a l'hospital Trueta amb un càncer de mama que li havia destrossat el pit després de seguir una pseudoteràpia.

El Col·legi de Metges i Departament de Salut investigaran el cas

Entrevista a l'oncòleg, Joaquim Bosch

Entrevista a l'oncòleg, Joaquim Bosch

06:01

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000163459/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Girona

L'oncòleg de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) a Girona, Joaquim Bosch, ha denunciat a través de Twitter que la pacient va arribar amb febre a urgències de l’hospital, amb el pit infectat i amb el tumor a la superfície per un càncer de mama agressiu que s’estava tractant amb pseudoteràpies, segons ha avançat El País.

En declaracions a la Cadena SER, Joaquim Bosch ha explicat que la pacient que va morir fa dues setmanes, havia rebutjat el tractament habitual (cirurgia, quimioteràpia i radioteràpia) i va explicar als metges d’urgències que el terapeuta li havia dit que si el tumor sortia a la superfície del pit “era bo perquè s'estava oxigenant i el cos l’estava expulsant”.

Bosch critica que la pseudociència que s'aprofita de la “vulnerabilitat” dels pacients per vendre’ls que "amb teràpia natural es curaran i cauen en la mentida”:

Joaquim Bosch - Oncòleg ICO

00:15

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000163452/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Joaquim Bosch - Oncòleg ICO

00:20

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000163449/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

L’oncòleg de l’ICO reclama al Ministeri de Sanitat més implicació per protegir els pacients perquè cada cop “hi ha més curanderos que han vist negoci” en oferir teràpies sanitàries sense base científica i “alguns intenten fins i tot evitar que el pacient vagi a l’oncòleg”. També demana canvis legislatius i que les sentències condemnin “els que enganyen als pacients amb aquesta pràctica”.

Joaquim Bosch va decidir fer públic el cas aquest dijous a Twitter durant la campanya #stoppseudociencies.

Salut i el Col·legi de Metges ho investiguen

La Direcció General d’Ordenació Professional i Regulació Sanitària del Departament de Salut i el Col·legi de Metges han obert expedients informatius per investigar la mort de la noia, per saber la teràpia que va seguir i qui li va oferir.

El president del Col·legi de Metges de Girona, Josep Vilaplana, diu que "pot ser un cas d'intrusisme professional" i Salut recorda que les teràpies alternatives mai  poden substituir els tractaments validats amb base científica que són els que s'ofereixen als hospitals.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00