Sociedad

Batet afirma que el Govern d'Espanya té un projecte per a Catalunya. Maragall diu que no l'ha percebut

La reunió acaba sense acords materials però amb el compromís d'activar comissions sectorials

Cunillera, Batet, Artadi, Maragall i Aragonès a l'inici de la reunió / Quique García EFE

Barcelona

La ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, ha anunciat aquest dimecres que el Govern activarà totes les comissions mixtes entre la Generalitat i l'Estat que es preveuen a l'Estatut i ho farà per abordar qüestions relatives a finançament, infraestructures, inversions i traspassos pendents.

Ho ha dit en roda de premsa després de la primera reunió de la Comissió Bilateral que s'ha fet en set anys i que ha durat gairebé tres hores i mitja.

Batet ha celebrat el diàleg entre la Generalitat i el Govern i ha proclamat: 'El Govern d'Espanya té un projecte per a Catalunya', i ha assegurat que durant la reunió l'Executiu de Pedro Sánchez s'ha reafirmat en el seu rebuig a un referèndum d'independència .

La trobada s'ha acabat sense 'acords materials' i ha servit per constatar la discrepància en els assumptes relatius al 'procés', però les dues parts s'han emplaçat a seguir dialogant obrint comissions sectorials.

Batet ha garantit 'lleialtat institucional' a la Generalitat i ha indicat que 'no concep' que el Govern català no la tingui, a l'hora que ha avisat que 'sol es poden produir avenços de veritat si es manté aquesta lleialtat institucional'.

En aquest sentit, la ministra ha indicat que la reunió ha tingut un to 'cordial i franc' perquè cada part ha exposat amb 'normalitat les seves posicions' i s'han produït 'discrepàncies importants', sobretot en la qüestions relatives al procés sobiranista.

Però 'parlar de les grans discrepàncies és important, em sembla important que es produeixin en aquest diàleg en lloc de què es facin manant missatges a través de titulars', ha afegit la ministra.

Aquesta visió de la reunió, però, no és la de la Generalitat. El conseller d'Acció Exterior, Ernest Maragall, ha assegurat que no ha percebut del Govern central cap projecte per a Catalunya, al contrari del que ha afirmat la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, al terme de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat.

'A la trobada ni s'ha esmentat ni s'ha aportat la més mínima definició d'aquest projecte per a Catalunya', ha afirmat en roda de premsa després de la trobada entre les dues administracions, i ha reivindicat que la ciutadania catalana pugui decidir el seu futur.

Maragall ha celebrat que s'hagi establert un calendari perquè diverses comissions i subcomissions abordin abans de setembre qüestions concretes que afecten a l'Estat ia la Generalitat, però ha lamentat Govern "en cap moment s'ha plantejat cap idea ni proposta de fons 'per la situació política de Catalunya.

El conseller  ha lamentat que no hagi hagut 'cap avanç' en matèria de referèndum d'autodeterminació i presos sobiranistes per la negativa del Govern de l'Estat a negociar, però ha avisat que 'això no ens pararà'.

Maragall ha destacat que el concepte de 'normalitat' s'entén de forma molt diferent en les dues parts, l'estatal i la catalana. 'La reunió ha estat correcta i s'ha desenvolupat en un to de respecte institucional, però a més de franca ha estat dura', ha indicat, perquè en ella s'ha evidenciat 'la distància' que hi ha en els plantejaments que tenen els dos governs, especialment a l'hora d'abordar les qüestions relacionades amb el procés sobiranista.

'Volíem parlar de coses que per a Catalunya són molt importants en matèria de drets', el que inclou 'els presos i els exiliats' independentistes i l'exercici del dret d'autodeterminació, ha indicat Maragall, 'però ens hem trobat amb un 'no'' a tractar les esmentades qüestions'

Efectivament,  Batet ha deixat clar que 'no existeix el dret a l'autodeterminació' en el marc constitucional, de manera que 'no hi ha lloc per a la discussió' sobre aquest assumpte. 'En aquest àmbit d'explorar vies democràtiques no hi ha molt a investigar', ha dit Batet, que ha indicat que hi ha vies de participació per reformar l'Estatut que després pot aprovar-se amb un referèndum emparat per la Constitució.

La ministra ha explicat que els representants de la Generalitat han plantejat la situació dels presos independentistes, però aquí tampoc hi ha hagut punts d'acord: 'Els hem dit que totes aquelles qüestions que estan en via judicial escapen de les competències de l'Executiu. I per això ens hem volgut centrar en aquelles qüestions que els dos executius sí poden abordar'.


 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00