Sociedad
Tráfico

En vigor la restricció a camions per la N-240 a Borges, que no es pot aplicar

Abans cal que el Govern de l'Estat destini la partida pressupostària per bonificar els peatges de les autopistes cap on serien desviats els camions. De la N-240 entre Borges i Montblanc, cap a l'AP-2. Una bonificació que només cobrirà el 50% del cost.

Foto d'arxiu d'una de les moltes mobilitzacions de la Plataforma Prou Morts per reclamar mesures per acabar amb la sinistralitat a la N-240. Aquí, davant dels peatges de l'AP-2. / ACN

Les Borges Blanques

La Generalitat publica aquest divendres al DOGC la restricció del pas de camions en tres punts d'alta sinistralitat: a la N-340 entre Alcanar i l'Hospitalet de l'Infant i entre Altafulla i Vilafranca del Penedès; i a la N-240 entre Les Borges Blanques i Montblanc. Però hi ha un problema: aquesta restricció no es pot dur a terme. Abans cal que el Govern de l'Estat aprovi una partida pressupostària per bonificar els peatges, i això encara no ho ha fet. I no hi ha data fixada perquè ho faci.

A més a més, la bonificació que ha d'aportar el Govern de l'Estat cobrirà només el 50% del cost dels peatges. L'altre 50% l'ha de pagar de la seva butxaca el transportista. Així ho han comunicat des de la Generalitat a l'Associació de Transportistes de Lleida. La seva secretària general, Sílvia Llobet, parla de discriminació cap a un sector, com és el del transport, que ja paga molts impostos a través del combustible.

SILVIA LLOBET (Associació Transport Lleida): Els transportistes a Catalunya"tenim una discriminació de tracte respecte a altres comunitats autònomes"amb una bonificació de peatge que només cobreix el 50%

00:25

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000205357/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Llobet també cita casos com el d'Aragó on hi ha trams de la N-II que no estan desdoblats i hi ha desviament "voluntari" cap a l'autopista -i no obligatori com és el cas del que es vol aplicar a la N-240 a Catalunya-. En el cas aragonès, afegeix Llobet, la bonificació és del 70% i en alguns casos arriba al 100% perquè hi ha aportació per part del govern autonòmic.  És per això que els transportistes d'aquí també se senten "discriminats" respecte a altres comunitats, ja que la Generalitat prohibeix i restringeix però no fa cap aportació econòmica per compensar aquest cost afegit que li suposarà al transportista haver-se de desviar a l'autopista i pagar el peatge, afirma Llobet.

ENRIC MIR (Alcalde Borges): "El compromís (de bonificar els peatges) crec que hi és per part de Fomento. Sino no tindria sentit la resolució de restringir el trànsit"

00:37

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000205364/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ara per ara, no obstant, no hi ha ni tant sols el 50% que assumiria l'Estat. Per a l'alcalde de Les Borges, Enric Mir, es pot parlar de "manca de coordinació" entre administracions ja que es publica una restricció que no es pot dur a terme.

El secretari de Mobilitat, Isidre Gavin, diu que amb la publicació de la restricció al DOGC, el Govern català "té la feina feta" mentre que "l'Estat ha de ser més àgil". Per això, ha demanat la màxima celeritat (a l'hora d'implementar les bonificacions) ja que "com més aviat ho puguem aplicar, millor".

Per tant, mentre no hi hagi bonificacions, els senyals verticals que la Generalitat assegura que ja ha col.locat en els trams de carreteres on s'ha de restringir el pas dels camions, seguiran tapats, i els més de 5 mil vehicles pesats que es volen eliminar de la N-340 i la N-240 amb aquestes restriccions -que tenen l'objectiu de reduir la sinistralitat i millorar la seguretat viària-, seguiran passant per aquests trams de carreteres, que acumulen accidents greus i morts.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00