Economia y negocios
Gremi pastisser

Formació per revifar la pastisseria

Els pastissers artesans de Tarragona impulsen una escola de formació per revifar el sector mentre demanen la implicació de les administracions.

Pla general de l'IObrador de l'Escola d'Hoteleria de les Terres de l'Ebre amb els alumnes i professors elaborant mones tradicionals de rosca i ous durs. / ACN

Tarragona

El Gremi d'Artesans Pastissers de la demarcació de Tarragona treballa en la creació d'una escola de formació per garantir el futur del sector, que en els darrers anys s'ha vist afectat per la crisi i per la proliferació de franquícies i establiments de pastisseria industrial. El gremi vol utilitzar les instal·lacions que té a l'avinguda de Catalunya de Tarragona, on ja ofereix sessions formatives als seus associats, per oferir una titulació de grau superior. La manca de vocacions i de preparació per aquest ofici ha motivat l'impuls d'un centre formatiu privat al territori.

El president del gremi tarragoní, Josep González, ha explicat que cerquen la col·laboració de les administracions per poder adequar la seva seu a les necessitats d'una escola i per acabar de definir les condicions d'aquesta nova oferta formativa. González ha subratllat que l'escola es vol adreçar a persones joves -que ja hagin passat per una escola d'hostaleria, per exemple-, però que no tanquen la porta a ningú que mostri "il·lusió" per conèixer els secrets de la pastisseria tradicional.

González ha lamentat que "l'autèntica pastisseria, l'artesana, va desapareixent de mica en mica", en part per l'obertura de fleques que venen productes "prefabricats". "Hem vist que havíem de buscar una solució com a pastissers artesans perquè veiem que això s'està morint i l'única manera -de recuperar el sector- és crear una escola", ha argumentat. Segons el president del gremi, les escoles d'hostaleria -com les de Cambrils, Tortosa i Lleida- fan bona feina, però no aprofundeixen prou en l'àmbit de la pastisseria. González opina que, amb un parell d'anys més de formació, aquests estudiants podrien accedir al mercat laboral com a pastissers avançats i és per aquest motiu que són el perfil d'alumnes que busquen per al nou centre.

Abans, però, el col·lectiu ha d'adequar la seva seu ubicada l'avinguda de Catalunya de Tarragona, on caldria instal·lar aire condicionat i maquinària addicional, a més de fer-hi una petita reforma. Actualment, aquest espai ja funciona com a escola de formació dels pastissers associats, però l'adequació requereix finançament. El gremi vol implicar administracions i institucions, com ara l'Ajuntament de Tarragona, perquè l'acompanyin en el projecte.

El desig del gremi seria poder iniciar les classes al setembre, però no ho veuen factible per manca de temps. Malgrat tot, de cara a l'octubre no descarten poder oferir algun curs mitjançant el Servei d'Ocupació de Catalunya per a persones aturades. El nou centre formatiu podria començar a funcionar a ple rendiment el curs vinent, tot i que els pastissers volen anar "a poc a poc", amb el desig de poder impartir un cicle formatiu de grau superior. També caldrà definir el preu dels estudis, que seran de caràcter privat. El director de l'escola serà Valero Munté, de la Pastisseria Valero de Móra d'Ebre, que ja compta amb una àmplia experiència en la formació en l'àmbit de la pastisseria.

La intenció del gremi és que els alumnes d'avui puguin ser els mestres del demà i que, alhora, garanteixin el relleu a les pastisseries del territori. En els darrers anys, desenes de fleques i pastisseries artesanes de la demarcació han abaixat la persiana per la jubilació dels seus propietaris.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00