Sociedad

La Poma de Girona retalla distàncies amb la de Lleida

Ja representa gairebé una tercera part de la producció d'aquesta fruita a tota Catalunya. Està prenent terreny a les pomes de Lleida, que continuen dominant el mercat català amb un 70% de la producció

El cuiner Pep Nogué ha apadrinat la collita simbòlica de la primera poma de Girona al Mas Badia / Ràdio Girona

La Tallada d'Empordà

La Poma de Girona ja representa gairebé una tercera part de la producció d'aquesta fruita a tota Catalunya. La indicació geogràfica gironina progressivament està prenent terreny a les pomes de Lleida, que continuen dominant el mercat català amb un 70% de la producció.

Els productors gironins de poma estan satisfets perquè asseguren que la seva producció és molt estable al llarg dels anys. La situació geogràfica fa que quedin resguardats de les inclemències del temps, com les gelades que van afectar l'any passat a gran part de l'Europa central i a l'Àsia. Aquest any calculen que la producció caurà un 2%, segons les dades de les principals empreses, però diuen que en grans xifres aquesta baixada és gairebé imperceptible.

Joan Bonany - director de l'IRTA Mas Badia

00:24

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000164129/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Les pomes Granny Smith, Golden i les Vermelles són les varietats que més es desplomen. Concretament, les Granny ho fan un 15%, després de fer rècord l'any passat, mentre que les Golden segueixen la tendència a la baixa dels últims anys i cauen un 13%. Les Vermells baixen un 6%. En canvi, segueixen enfilant-se les Fuji (12%) i les Gala (14%), de les quals aquest any han fet noves varietats que tenen més color i que resisteixen més a les altes temperatures. "Si féssim les mateixes variants de Gala que fa 10 anys, segurament no tindríem la qualitat d'aquest any", assegura Joan Bonany, director de l'IRTA Mas Badia.

Avís pels supermercats

Llorenç Frigola, president de la IGP Poma de Girona

00:17

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000164124/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

El president de la IGP Poma de Girona, Llorenç Frigola, té un missatge pels compradors: "A les botigues i supermercats: que baixin el preu de la poma. Com que ara no hi havia poma al mercat, el preu de la poma el tenien molt alt. Si aguanten el preu alt uns quants mesos, fa que la gent compri menys pomes. Ens n'adonem d'aquí 3 o 4 mesos i llavors anem endarrerits en vendes".

La collita aquest any s'ha retardat entre 5 i 8 dies a causa de les pluges d'aquestes últimes setmanes; unes pluges, però, que també han ajudat que la fruita sigui més gran. Tot i el retard per la meteorologia, la floració i el quallat han estat suficients. Les pedregades no han sigut importants. Precisament, cada any creixen un 5% els camps que fan servir xarxes antipedra. Segons els productors, la marinada fa que les pomes gironines es refresquin més, sobretot a la nit, i agafin color i sucre, unes particularitats que les fan diferents d'altres zones productives de Catalunya.

Vora un 30% de la producció de Poma de Girona s'exporta, mentre que un 20% es ven a Catalunya i un 50% a la resta d'Espanya. Els països del Golf i França són dos dels principals països compradors de la poma gironina. Aquest any, però, s'hi ha afegit un nou país comprador: Mèxic, que n'adquirirà per resistir a la guerra comercial de Donald Trump.

Pep Nogué, cuiner

00:40

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000164128/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

El cuiner Pep Nogué ha apadrinat la collita simbòlica de la primera poma de Girona al Mas Badia de Canet de la Tallada. Nogué ha insuflat optimisme als productors de la poma i ha reivindicat la cuina feta amb aquesta fruita. "Molts de vosaltres us haureu menjat plats que es troben a tots els restaurants: tatakis de tonyina, bistec tàrtar, ... i després diem que som catalans i que volem la independència".

David Parreño Mont

David Parreño Mont

Cubre información local en Ràdio Girona desde 2018. Graduado en Humanidades y Periodismo por la Universitat...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00