Sociedad

La Fundació Dalí demanda Dimitri Piterman

La Fundació Dalí ha demandat a, l'entre d'altres, expresident del Palamós i l'Alavés, Dimitri Piterman, per haver obert un museu Dalí a California sense el seu consentiment. La Fundació l'acusa d'haver-se apropiat indegudament de la marca Dalí, haver violat els drets d'autor i competència deslleial.

El Museu Dali17. / Imatge: Ràdio Girona

Girona

El Museu es diu Dalí17 i fa dos anys que va obrir a la ciutat californiana de Monterey. Segons consta a la demanda que la Fundació va presentar el 6 de juliol a la justícia d'aquell estat amercià contra Dimitri Piterman i contra el Museu, l'expresident del Palamós ha estat utilitzant indegudament el nom de l'artista empordanès sense permís i amb la voluntat de donar al visitant la falsa sensació que està visitant un museu Dalí quan, en la realitat, conté molt poca obra original i molta litografia i reproduccions.

En l'escrit, la Fundació recorda que és l'única que pot gestionar la propietat intel·lectual i els drets legals tant de les obres com de la persona de Dalí.

Entre les infraccions que es denuncien hi ha la utilització del nom i la cara amb el bigoti característic de Dalí al logotip del museu.

També s’argumenta que es fan servir moltes imatges i el nom de Dalí per promocionar el museu a la web i a les xarxes i que això porta a la confusió perquè, recorda la Fundació, mai han autoritzat Piterman i el Museu a fer-ho servir. Als Estats Units sí que hi ha un museu autoritzat però no és aquest.

A la demanda hi consta que la Fundació va avisar per escrit el magnat rus Dimitri Piterman perquè rectifiqués però no ho ha fet.

La Fundació Dalí considera que, d’una manera premeditada, falsejant l’origen de l’obra exposada i buscant la confusió dels clients del Museu la seva "valuosa reputació s’ha vist irreparablement danyada”.

L'entitat demana que es canviï la denominació del Museu eliminant-hi el nom de Dalí així com també al domini web i reclama una compensació econòmica i la destrucció dels productes i el merxandatge amb la imatge i el nom de Salvador Dalí.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00